Külföldi EP-képviselők is előadást tartanak az Európa a XXI. században című konferencián

Horizontal HEADSHOT GESTURE EUROPEAN ELECTION POLITICAL CAMPAIGN
European Elections top candidate for French right-wing Les Republicains (LR) party Francois-Xavier Bellamy speaks during a meeting ahead of the European elections in Nîmes on April 22 May, 2019. (Photo by SYLVAIN THOMAS / AFP)
Vágólapra másolva!
Hidvéghi Balázs független európai parlamenti képviselő nemrég indított egy konferenciasorozatot a XXI. Század Intézet támogatásával. A következő, eredetileg szerdára meghirdetett online konferenciát pénteken tartják Európa a XXI. században címmel. Bevezető előadást tart Schmidt Mária történész, a XXI. Század Intézet főigazgatója, valamint az előadók között lesz Ryszard Legutko, Giorgia Meloni és François-Xavier Bellamy európai parlamenti képviselő is.
Vágólapra másolva!

A konferencia bevezető előadását Schmidt Mária történész, a XXI. Század Intézet főigazgatója fogja tartani. A lengyel Ryszard Legutko "Az EU - Mi romlott el és hogyan hozható helyre?" címmel fog előadást tartani. A Jagelló Egyetem filozófiaprofesszora, korábbi oktatási miniszter, számos könyv szerzője az Európai Parlamentben az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának tagja. Legutko a lengyel Jog és Igazságosság Párt európai parlamenti delegációjának vezetője.

Ryszard Antoni Legutko Fotó: Csudai Sándor - Origo

A konferencián szintén részt vesz a francia François-Xavier Bellamy is, előadásának címe: "Érvelés egy közvetítő politikai felfogás mellett". A politikusról korábban az Origo is írt, mielőtt Bellamy a francia Republikánusok (Les Républicains-LR) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője lett.

Bellamy egy jobboldali, újkonzervatív, magát katolikusnak valló filozófus, író, esszéíró, aki már korán politizálni kezdett. Már nagyon fiatalon Chirac kultuszminiszterének kabinetjébe került, később Nicolas Sarkozy elnöksége alatt az igazságügy-miniszterrel, majd a környezetvédelmi miniszterrel dolgozott együtt. 2008-ban a fiatalok, valamint a felsőoktatás ügyeiért felelős alpolgármester lett Versailles-ban.

Francois-Xavier Bellamy Forrás: AFP/Sylvain Thomas

2018-as esszéjében Macron köztársasági elnököt is bírálva azt írta, hogy először nemzetinek kell lenni, és csak utána európainak. Bellamy a magyar kormányhoz hasonlóan szuverenista álláspontot képvisel, és szerinte is az Európai Unió reformjára, megújítására van szükség.

Tavaly nyáron Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta a francia politikust, ahol a koronavírus-járványról, a gazdasági válságról és a tömeges bevándorlásról egyeztették álláspontjaikat, de szóba került a kereszténydemokrácia jövője is.

Orbán Viktor, Novák Katalin és Francois-Xavier Bellamy a Karmelita kolostorban 2020. július 7-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az Európa a XXI. században online konferencián az olasz Giorgia Meloni, az Európai Konzervatívok és Reformerek elnöke "Egy konzervatív Európa-kép" címmel fog előadást tartani. A záróelőadás Hidvéghi Balázstól lesz látható és hallható.

Az online konferencia időpontja:

2021. május 28. (péntek), az élő közvetítés kezdete: 19:00

Az eseményt online lehet követni a XXI. Század Intézet Facebook-oldalán:

https://www.facebook.com/xxiszazadintezet/