Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Gyártó vállalatot vezetni összetett, sokrétű képességeket igénylő feladat. Egyaránt nehézséget okoz jó benyomást tenni a beszerzés irányába, valamint fenntartani a hatékonyságot az anyagtervezésnél. A vállalatvezetők igyekeznek tervezni a gyártást, miközben össze kell hangolniuk a gépeket, a készleteket és a munkatársak munkáját. Hogyan hat a koronavírus-járvány miatti munkaerőhiány a vállalatirányításra? Milyen problémákba ütközik ilyenkor egy vállalkozás?
Vágólapra másolva!

Számos ágazatban csökken a kereslet, néhány ágazatban pedig nő. Rugalmasnak kellene maradni, hogy az ember hatékonyan legyen képes reagálni a felmerülő problémákra, így akialakuló munkaerőhiányra. De kevesebb figyelem irányul világválság idején a cégtulajdonosra, aki nem csak a gyártásért, de minden másért – így például a vállalatirányításért is – felel. Ha mikro-, kis- vagy közepes vállalkozásunk van, különösen fontos az erőforrásainkkal jól bánni, rendszerezni a termelést és az irányítást, amelyben kiváló segítséget nyújthat az ERP, azaz egy vállalatirányítási rendszer.

Milyen megoldásokkal rukkolhat elő egy cégvezető?

Egyre több vállalkozásnak kell szembesülnie a problémával, hogy bizony sorra betegednek meg a munkatársaik, ezáltal fontos szakemberek esnek ki a munkafolyamatokból. Ez adott esetben azzal járhat, hogy csökkentett műszakban, kevesebb létszámmal kell dolgozni, hogy elkerüljék a vírus további terjedését. Mit tehet ebben az esetben a cégvezető? Milyen taktikákat alkalmazhatnak, hogy a cégük ilyen nehéz helyzetben is erőre kaphasson?

Forrás: Origo

A hullámok elcsendesítésére több megoldás van. Az egyik legkellemetlenebb alternatíva, hogy elkezdik elbocsátani a betanított embereiket, olyanokat, akik adott esetben már bizonyítottak, jól teljesítettek, és akikbe időt és energiát fektettek. Ez mindenképpen veszteség, még ha gyors megoldást is jelent. Egy másik megoldás lehet, ha az ember pályázati források után néz. Persze ez időigényes feladat, ráadásul speciális jártasságot kíván, de szerencsére, vannak olyan cégek a piacon, amelyek elvégzik a feladatot, és csak a sikerdíjat kell kifizetni. De van egy további megoldás, amellyel hosszútávon is többet profitálhatunk.

A modern technológiai kihívásokra is adhatunk hatékony választ

Több vállalkozás kezdett már elhasználni vállalatirányítási rendszert, amelyek nagyban megkönnyítik a munkát, hiszen a használói egy szoftveren belül átláthatják, rendszerezhetik és menedzselhetik a teljes vállalatirányítási rendszerüket a beszerzéstől a számlázásig. Egyes megoldásokkal, mint amilyen a magyar prodHost rendszere, még azt is láthatják, melyik dolgozóvhogyan teljesít, sőt, még a NAV-rendszerével is kompatibilis.Tehát egy ERP rendszer mindenképpen a hasznukra lehet, időt, pénzt és egyéb erőforrásokat tehetnek hatékonyabbá azzal, hogy kezelői pontosan tudják rendszerezni és átlátni a munkafolyamataik minden részét.

Egy másik megoldás lehet az eszközbeszerzés. Ez inkább abban az esetben szerencsés, ha az adott vállalkozásnak nőttek a rendelései, vagy néhány dolgozó munkáját szeretnék kiváltani egy újabb eszközzel.

Összefoglalva tehát választhatunk új eszközt, ami több ember munkáját kiváltja, vagy pályázhatunk is, és az elnyert összeget fordíthatjuk egy vállalatirányítási rendszer megvásárlására, hogy rendszerezettebbé tegyünk a vállalatirányítási folyamatainkat, ezzel költséget és időt spórolva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről