Kiderült, hova tűnt az oltásban felhasznált 5 millió fecskendő

koronavírus, oltás, vakcina, Pfizer, Comirnaty
Székesfehérvár, 2021. május 22. A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. május 22-én. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
A koronavírus elleni védőoltások beadásához használt injekciós tűkből sok millió darab utóéletéről kellett, illetve kell gondoskodni - írta a témában a Ripost.
Vágólapra másolva!

A hatályos jogszabályok alapján ezeket a fecskendőket az egészségügyi intézmény elkülönített üzemi gyűjtőhelyén gyűjti és tárolja, egészen annak elszállításáig - írja a lap.

Az éles, hegyes eszközökkel ellátott, illetve fertőző fecskendőket merev falú, szúrásálló, folyadékzáró és mechanikai sérülésnek ellenálló gyűjtőedényben kell gyűjteni.

A törvényi előírások alapján

az egészségügyi veszélyes hulladék ártalmatlanítása kizárólag égetéssel vagy fertőtlenítéssel történik.

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaga fecskendőkben előkészítve a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A hulladékkezeléssel foglalkozó cégek munkatársai a biztonsági és munkavédelmi előírásoknak megfelelően dolgozzák fel az egészségügyi intézményekben keletkezett hulladékot, azok érintése nélkül.

A fertőtlenítéssel történő kezelés során a súlyosan veszélyes egészségügyi hulladékot magas hőfokon gőzzel fertőtlenítik, így kommunális hulladékká alakul, amit a Budapest környéki lerakókba szállítanak.

Jelenleg Magyarországon 5 cég foglalkozik az egészségügyben keletkező hulladék kezelésével és megsemmisítésével.