Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Törőcsik Mari nem engedte a velemieknek, hogy művésznőnek nevezzék

Törőcsik Mari galéria
Budapest, 2016. április 6. Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A műsorban a február 25-én elhunyt Psota Irén, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja szerepeit idézték meg. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Vágólapra másolva!
Pénteken hajnalban, 86. évében meghalt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja. A lánya dajkája, Vera néni úgy emlékszik vissza, hogy a Vas megyei faluban, Velemben senkinek sem hagyta, hogy művésznőnek nevezze. A helyiek mind imádták őt – írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

Több évtizede élt Törőcsik Mari egy Vas megyei faluban, Velemben. A lányának a korábbi dajkája, a 78 éves Molnár Vera örömmel emlékszik vissza a művésznőre.

– mondta az asszony a Blikknek, aki szerint hiába volt Törőcsik Mari a nemzet színésze, ő egy volt közülük.

Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze címmel kitüntetett kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja Forrás: MTI/Zih Zsolt

Az asszony szerint Maár Gyulával keresett házat Törőcsik Mari a faluban, és először egy öreg pajtát akartak megvenni és felújítani, mert beleszerettek az épületbe. Az azonban nem volt eladó, ezért vették meg a mostani házat.

– tette hozzá a korábbi dajka, majd azt is elmondta, hogy a színésznő szeretett a környéken túrázni.

Egy másik nő arról beszélt a lapnak, hogy a helyiek az emberi gesztusai miatt is nagyon szerették Törőcsik Marit.

"Azt mindenki tudja, hogy mekkora művész volt, de azt kevesebben, hogy mekkora ember. Néhány éve fiatalon és váratlanul meghalt a testvérem, aki Velemben néhány házra élt Törőcsik Maritól"

– emlékezett vissza.

"Sosem felejtem el, amikor megszólalt a kopogtató, és ott állt előttem Marika néni a kapuban. Kérte, ne haragudjak a zavarásért, ő csak azért jött át, mert tudja, mi történt velünk, és szeretné elmondani, hogy mennyire sajnálja és részvétet kívánna a szüleimnek. Bejött hozzánk, beszélgetett, próbált vigaszt nyújtani egy számára teljesen ismeretlen családnak. Világéletében kedves volt, és szerény maradt" – mesélte el a lapnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről