Európai reneszánsz - itt az Orbán-Morawiecki-Salvini-program

ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; SALVINI, Matteo
Budapest, 2021. április 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) Matteo Salvinivel, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével (k, háttal) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel (b) folytatott háromoldalú találkozóján a Karmelita kolostorban 2021. április 1-jén. A találkozó napirendjén a Liga, a Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz közötti európai szintű politikai szövetség szerepel. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Több mint kétórás megbeszélést folytatott Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Matteo Salvini, az olasz jobboldal vezetője, a Liga elnöke.
Vágólapra másolva!

Ezen a megbeszélésen is a koronavírus állt az első helyen - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

- mondta Orbán Viktor.

A találkozóra azért került sor, mert a Fidesz úgy döntött, hogy elhagyja az Európai Néppártot. A lengyel Jog és Igazságosság és az olasz Liga két erős jobboldali frakció vezető pártjai, a Fidesz pedig jelentős politikai erőként távozott az Európai Néppártból.

Sok millióan maradtak hatékony érdekképviselet nélkül Európában azzal, hogy az Európai Néppárt elkötelezte magát a baloldallal való együttműködés mellett - mondta a magyar miniszterelnök.

- tette hozzá Orbán Viktor.

A tárgyaláson megállapodtak több pontban. Ezek:

  • euroatlanti együttműködés (a NATO)
  • szabadság
  • méltóság
  • kereszténység
  • család
  • nemzeti szuverenitás

Nemet mondtak ugyanakkor a cenzúrára, a kommunizmusra, a brüsszeli európai birodalomra, az illegális migrációra és az antiszemitizmusra.

Elkezdődött a szervezőmunka az együttműködésről, a következő találkozó májusban lesz, valószínűleg Varsóban.

Mateusz Morawiecki arról beszélt, hogy a szétesett Európa válaszúthoz érkezett.

Egy konzervatív, keresztény alternatívát kívánnak nyújtani Európa polgárainak - mondta.

Matteo Salvini szerint Európa a sötétség korszakában van, az eredeti európai értékek, a család ismét vissza kell nyerjék rangjukat.

- mondta.