Újabb nagyon fontos újraindítási lépést jelentettek be

koronavírus, illusztráció, Budapest , terasz, nyitva
Vágólapra másolva!
Feloldotta a látogatási tilalmat Müller Cecília az idősotthonokban - hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Szó volt még arról is, hogy a jövő heti érettségit teljesen biztonságosan le tudják bonyolítani. 
Vágólapra másolva!

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közoktatási államtitkára az érettségivel kapcsolatban elmondta, hogy nem lesznek szóbeli vizsgák, egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó tartózkodhat, másfél méteres védőtávolsággal.

Védőmaszk a felügyelő tanároknak kötelező a vizsga alatt.

Maruzsa Zoltán beszámolt arról is, hogy több tízezer diák fog érettségizni a következő héten. Szólt arról is, hogy a jövő héten érettségizők kerüljék a tömeget.

A jelentkezők 400 ezer vizsgát teljesítenek, ebből 180 tárgyból 322 ezer vizsgát középszinten. A már érettségizettek 10 500 vizsgára jelentkeztek.

Minden védelmi intézkedést betartanak az idei érettségin is Fotó: Hirling Bálint - Origo

Beszámolt arról is, hogy április 19-én az óvodák és alsó tagozatos általános iskolások visszatértek a jelenléti oktatáshoz. Május 10-én az általános iskolák felső tagozatán, valamint a gimnáziumokban tér vissza a jelenléti oktatás.

- tette hozzá. Rendben működnek az óvodák és az iskolák.

A korábbi protokoll van érvényben a már megnyitott intézményekben

- mondta Maruzsa. 12 óvodai csoportban rendeltek el rendkívüli szünetet, és 12 osztályban kellett digitális oktatást elrendelni szerdán. A határon túli tanulók is beköltözhetnek a kollégiumokba a május 10-i újabb iskolakezdés alapján - mondta Maruzsa.

Sikeres volt a középiskolai felvételi

A középfokú felvételikről azt mondta, hogy idén több mint 100 ezren felvételiztek. A nyolcadikosok 95 százaléka nyert felvételt - mondta Maruzsa. A 8 és 6 évfolyamos gimnáziumok iránt csökkent az érdeklődés - tette hozzá.

Ez nagy segítség

Kiss Róbert elmondta, hogy 551 ember nem viselt maszkot szerdán. A rendőr alezredes szólt arról is, hogy 126 ember szegte meg a kijárási tilalmat. 50 rendőri intézkedés volt a korridorokon.

Már több mint 3,8 millió ember kapta meg az első, míg több mint 1,8 millió ember a második védőoltását, mindez pedig rendkívüli mértékben segít minket a pandémiából való kilábalásból - mondta Müller Cecília. 400 ezer Sinopharm-vakcina érkezett csütörtökön, és még várnak 44 400 adag Moderna-vakcinát is - tette hozzá.

Mindkét adag vakcinát fel kell venni! Forrás: MTI/Kiss Dániel

Müller Cecília arról is beszélt, hogy minden járványügyi adat tendenciózusan csökken. A fertőződés lehetőségét továbbra is el kell kerülni.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy nagyon sikeres az időpontfoglaló rendszer. A védőoltások felvételének a növekedésével egyértelműen csökkennek a járványügyi adatok - tette hozzá. Csak a védőoltások felvételével szabadulhatunk meg végleg a járványtól.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a harmadik hullám csökkenő szakaszában vagyunk, így az újraindítás újabb lépései lehetségesek.

- mondta Müller. Minden járványügyi intézkedést szigorúan be kell tartani - tette hozzá.

Ismét lehet látogatni a szociális intézményekben

Több mint egy éve függesztették fel a látogatási lehetőséget a szakosított szociális intézményekben. Müller Cecília bejelentette, hogy visszavonja azokat az intézkedéseket, amiket korábban be kellett vezetni, így újra lehetővé válik ezen intézményekben a látogatás.

- ismertette. Aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, azok nem mehetnek látogatni - tette hozzá.

Ismét látogathatóak lesznek a szociális intézmények védettségi igazolvánnyal Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Müller Cecília az intézményelhagyási tilalomról azt mondta, hogy az mostantól megszűnik a védett személyek számára.

Ők korlátlanul elhagyhatják az intézményt

- tette hozzá. Akinek nincs védettségi igazolványa, annak 72 órás eltávozás után egy negatív antigéntesztet kell bemutatnia - mondta Müller Cecília. Aki még nem kérte a védőoltást a különféle intézményekben, azok is vegyék fel. Köszönetet mondott az országos tisztifőorvos mindenkinek, aki részt vett a szabályok betartásában, és megpróbálták élhetővé tenni ezt a helyzetet.

Így lehet visszaszorítani a járványt

Az Európai Unión (EU) belül kiemelkedő a magyarországi oltások sebessége, Máltával "együtt vezetjük" az európai rangsort - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta, a járvány harmadik hulláma Magyarországot is súlyosan érintette, de az oltásoknak köszönhetően mostanra radikálisan visszaestek az új fertőzések, és csökkent a halálozások száma is. Hozzátette: minél több ember oltatja be magát, annál gyorsabban szorítható vissza a járvány.

- közölte a politikus.

Egyre kevesebb az aktív fertőzött itthon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 870 222 fő, közülük 1 822 655 fő már a második oltását is megkapta. 2584 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 776 983 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 186, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 27 358 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 503 697 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 245 928 főre csökkent.

5554 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen.