Szánthó Miklós: Jól nézzétek meg a listát, soha többé kommunistát

Szánthó Miklós interjú
Szánthó Miklós interjú
Vágólapra másolva!
Amikor nagymamám még fiatal volt, 1950-ben ('51-ben?) kaptak egy végzést, melyben a bíró röviden, tömören annyit közölt, hogy a család valamennyi ingatlanát "az állam javára bekebelezi". Ez közvetlenül azelőtt történt, hogy nagyszüleimet az éppen csak megszületett édesanyámmal együtt a Hortobágyra internálták. Tudják, az osztályharc akkoriban "fokozódott", írja Szánthó Miklós közösségimédia-oldalán.
Vágólapra másolva!

Most, 70 évre Rákosi Mátyásék osztályharcos kollektivizálása és véreskezű rémterrorja után Lengyel László ("neves politikatudós") Bárándy Péterre ("neves ügyvéd") hivatkozva meghirdette a baloldali ellenzék "büntető igazságtételi" programját a Népszavában. "A társadalmi igazságosságot szem előtt tartva kell átrendezni a tulajdonviszonyokat (...) a vagyonok egy része bíróság által megítélt vagyonelkobzás révén kerülhet állami tulajdonba". A "törvényes államosításból" lesz lehetséges utána "valamiféle igazságos és méltányos igazságtétel".

Ez lenne az az "új Magyarország", melyet saját üdvküldetéseként hirdet a baloldal? Ez lesz majd a jogállam? Amit Fleck doktor javaslatára egy picikét felfüggesztenek majd, hogy demokratikus módon feles többséggel átírják majd a kétharmados törvényeket és az alkotmányt? Ahogy azt Vörös Imre meg Elek István javasolják?

Hogy lesz majd, a jobboldali újságírókat csak szimplán eltiltják a foglalkozásuktól, ahogy azt cigis ávós módjára Fekete-Győr mondja, vagy azért lesz botos stílus is, ahogy Vadai Ágnes szeretné?

A földönfutóvá tétel mikor jön? Hogy tervezi a Feri? A vagyonelkobzás után, vagy azért úgy intézik, hogy a sok burzsoát, kulákot a saját lakásából, házából internáljanak? De ugye a Feriék azért megtarthatják az egykori zsidó tulajdonosaiktól szintén a "társadalmi igazságtételre" hivatkozva 1952-ben államosított Szemlőhegy utcai villát?

Ahogy az egyik polgári-keresztény párt választási plakátja igyekezett időben figyelmeztetni még '45-ben vagy '47-ben: "Jól nézzétek meg a listát, soha többé kommunistát!"