Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mikorra lehet meg a részleges nyitáshoz szükséges 2,5 millió beoltott Magyarországon?

oltás
Spannenberger Erika ápolónő beadja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagját egy nőnek a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház oltópontján 2021. március 27-én.
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve különböző szakemberek az elmúlt napokban több alkalommal is kijelentették, hogy a fokozatos nyitás első fázisára akkor kerülhet sor, amikor a beoltottak száma az országban eléri a 2,5 millió főt. Az alábbi cikkünkből kiderül, hogy mikorra lehet meg a 2,5 millió beoltott. Biztató jelek mindenesetre már vannak, pénteken újabb oltási rekordot döntöttünk, akkor közel 140 ezer ember kapta meg a vakcinát. Összehasonlításképpen: aznap a 83 milliós Németországban ez a szám csak 290 ezer volt, arányaiban véve tehát lényegesen jobban állunk, mint ők. Szombaton megkezdődött a várandós nők előrehozott beoltása, jövő héttől pedig soron kívül a pedagógusokat fogják beoltani.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, március 19-én beszélt először arról, hogy

A miniszterelnök külön kiemelte: az oltások számának növelése a legfontosabb védekezési eszköz, gyorsan kell oltani, ehhez pedig vakcina kell.

Orbán Viktor Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a március 25-i Kormányinfón pedig közölte, hogy április 12-én vagy április 19-én nyithatnak ki az óvodák, iskolák, attól függően, hogy az oltottak száma Magyarországon mikor éri el a 2,5 milliót.

Másnap, szintén a Kossuth rádiónak nyilatkozva Orbán Viktor kijelentette:

Ezzel kapcsolatosan még arra hívta fel a figyelmet: Biztosan mondhatom, hogy szabad nyarunk lesz, de lehetnek olyan rendezvények, ahová csak védettségi kártyával lehet majd menni.

Péntek délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Gulyás Gergely, ahol bejelentette, hogy

Fontos kiemelni, hogy a 2,5 milliós szám azokra a személyekre vonatkozik, akik megkapják az első oltást.

Ekkorra lehet meg a 2,5 millió ember

Amennyiben az eddigiek alapján halad az oltási terv, akkor

április 10-e körül lehet meg a 2,5 millió legalább egy dózissal beoltott személy.

Vasárnap reggeli adatok alapján 1 903 498 fő a beoltottak száma, ebből 685 971 fő már a második oltását is megkapta.

A magyar lakosság átoltottsága elérte a 19,2 százalékot, szemben a 10,5 százalékos európai uniós átlaggal.

Ezzel az aránnyal továbbra is a másodikak vagyunk az Európai Unióban, csak a félmilliós Málta szigete előz meg bennünket.

Míg a 83 milliós Németországban egy nap alatt 290 ezer főt tudnak beoltani, addig a 10 milliós Magyarországon 140 ezret

Az is elképzelhető, hogy hamarabb lesz meg a 2,5 millió átoltott, mivel az utóbbi napokban nagyon felgyorsult az oltási folyamat, és vakcinából is egyre több érkezik. A Mandiner számításai alapján pénteken újabb rekordot döntött meg a magyar oltási program:

aznap minden eddiginél több, összesen 139 739 koronavírus elleni védőoltást adtak be Magyarországon.

Pénteken 67 098 páciens az első, 72 641 pedig a második adag vakcinát kapta meg.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Dömötör Csaba ezzel kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán, hogy „összehasonlításképp, a nyolcszor akkora lakossággal bíró Németországban ugyanezen a napon 290 ezer volt a beadott oltások száma".

Egy népességét tekintve nyolcszor akkora (és egyébként gazdagabb) országban nagyjából kétszer annyi.

Németországban péntek este az átoltottsági arány még az EU-s átlagot sem érte el, egész pontosan 10,06 százalékos volt.

Forrás: Origo

Mindezen statisztikai adatok ellenére a baloldali pártok és a propagandamédiájuk folyamatosan azt állítják, hogy Magyarországon összeomlott az oltási program.

Így zajlik a pedagógusok beoltása

Első körben a március 24-ig már regisztrált, köznevelésben – tehát óvodákban, általános iskolákban és gimnáziumokban – dolgozó pedagógusok oltása történhet meg.

ŐKET A JÖVŐ HÉT KÖZEPÉN A REGISZTRÁCIÓJUK SORÁN MEGADOTT TELEFONSZÁMON SMS-BEN FOGJÁK BEHÍVNI AZ OLTÁSRA.

  • Az oltás várható időpontja: április 1., csütörtök; április 2., péntek; április 3., szombat.
  • Az oltás helyszíne: a regisztrációjuk során megadott lakcímhez rendelt kórházi oltópont.

Március 24-ig a mintegy 180 ezer köznevelésben dolgozó pedagógusból 102 ezer fő regisztrált védőoltásra, és 20 ezer fő már meg is kapta a védőoltást.

ELSŐ KÖRBEN TEHÁT A MÁR REGISZTRÁLT, DE MÉG NEM BEOLTOTT 82 EZER FŐ BEHÍVÁSÁRA KERÜL SOR.

Azok a pedagógusok, akik az SMS-ben küldött oltási időpontra nem fognak, illetve nem tudnak megjelenni, csak egy későbbi alkalommal tudnak sorra kerülni.

A kép illusztráció Forrás: MTI/BALÁZS ATTILA

A második kör oltása húsvét után lesz

A MÉG NEM REGISZTRÁLT PEDAGÓGUSOKAT, A SZAKKÉPZÉSBEN DOLGOZÓKAT, AZ EGYÉB ÓVODAI, ISKOLAI ÉS BÖLCSŐDEI DOLGOZÓKAT ARRA KÉRJÜK, HOGY MÁRCIUS 29., HÉTFŐ ÉJFÉLIG REGISZTRÁLJANAK

a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

  • Az oltás várható időpontja: a húsvétot követő hét.
  • Az oltás helyszíne: a regisztrációjuk során megadott lakcímhez rendelt kórházi oltópont.

Az önkormányzati fenntartású bölcsődékben, mini bölcsődékben, családi bölcsődékben dolgozóknak elég regisztrálniuk a vakcinainfo.gov.hu oldalon, 2021. március 29. (hétfő) éjfélig.

Fontos, hogy

A NEM ÖNKORMÁNYZATI FENNTARTÁSÚ BÖLCSŐDÉKBEN, MINI BÖLCSŐDÉKBEN, CSALÁDI BÖLCSŐDÉKBEN VAGY MUNKAHELYI BÖLCSŐDÉKBEN DOLGOZÓKNAK A HONLAPON TÖRTÉNT REGISZTRÁCIÓ MELLETT A MUNKÁLTATÓJUKNÁL IS KELL JELEZNIÜK OLTÁSI IGÉNYÜKET LEGKÉSŐBB MÁRCIUS 29-E, HÉTFŐ 12.00 ÓRÁIG!

Elkezdődött a kismamák beoltása

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) március 26-án, szombaton engedélyezte a várandósok koronavírus elleni oltását, amelyre a Semmelweis Egyetem azonnali hatállyal lehetőséget biztosított.

A kép illusztráció Forrás: TROMBOZISKOZPONT.HU

AZ EGYETEM SZOMBATTÓL TÖBB OLTÓPONTOT IS KIALAKÍTOTT AZ ÉRINTETTEK SZÁMÁRA, A TOVÁBBI EGYETEMI OLTÓPONTOKON PEDIG ELŐREENGEDIK AZ OLTÁSRA ÉRKEZŐ VÁRANDÓSOKAT.

Az érintett várandósok számára az egyetemen dolgozó nőgyógyász szakorvosuk, vagy háziorvosuk tudja megszervezni az oltási időpontot és helyszínt. Mindennek előfeltétele a regisztráció.

Szombat délutánig hivatalosan mintegy 100 fő számára történt időpontfoglalás ennek megfelelően az egyetemi oltópontokra, ennek a létszámnak ugyanakkor a többszöröse jelent meg.

SZOMBAT KÉSŐ DÉLUTÁNIG ÍGY KÖZEL EZER OLTÁST ADTAK BE AZ EGYETEM MUNKATÁRSAI.

Novák Katalin családügyi miniszter ezzel kapcsolatosan a következő fontos információkat közölte a Facebook-oldalán:

A miniszter hozzáfűzte: „Minden megyében és a fővárosban is lesz kijelölt kórházi oltópont, ahol a regisztrációt követően a várandós előzetesen maga is tud majd időpontot kérni az oltásra. Ezek listáját és elérhetőségét jövő hét közepén közzétesszük a koronavirus.gov.hu honlapon. Ne felejtsék otthon a várandósgondozási kiskönyvet sem!"

Novák Katalin végezetül kiemelte:

Az oltáshoz Pfizer- és Moderna-vakcinákat lehet használni a szakmai iránymutatás szerint, mely az első oltást a várandósság 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolja beadni.

Így fog lezajlani a fokozatos nyitás első fázisa

Szombat délután megjelent három, a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos kormányrendelet a Magyar Közlönyben, így a korlátozások feloldásának első lépései is ismertté váltak. A védelmi intézkedések meghosszabbításáról szóló rendelet előírja, hogy az Operatív Törzs javaslata alapján a kormány

ÁPRILIS 8-ÁIG FENNTARTJA A VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKET.

Jogilag a novemberben bevezetett korlátozások (kijárási tilalom, gyülekezési tilalom, éttermek, szállodák bezárása, rendezvények megtartásának tilalma stb.) szintén eddig a napig maradnak életben.

Jó hír ugyanakkor, hogy a kormány rendelkezett a védelmi intézkedések feloldásának első lépéseiről is.

Budapest Forrás: CSUDAI SÁNDOR - ORIGO

A jogszabály szerint csak akkor kezdődhet meg ez,

HA A BEOLTOTTAK SZÁMA ELÉRI A 2,5 MILLIÓ FŐT.

Amennyiben ez bekövetkezik, akkor

  • a kijárási tilalom kezdete este nyolc óráról tíz órára módosul, azonban a vége változatlanul reggel öt óra marad;
  • a boltok is tovább lehetnek majd nyitva, egész pontosan reggel 5 óra és este fél 10 között, de csak akkor, ha betartják a járványügyi előírásokat;
  • a kormány bevezeti a négyzetméter-alapú nyitvatartást. Így a tíz négyzetméteres, vagy ennél kisebb üzletben a dolgozókon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat. A tíz négyzetméternél nagyobb üzletekben a dolgozókon kívül egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat. A boltok előtt várakozóknak kötelező lesz egymástól 1,5 méteres távolságot tartani, a kézfertőtlenítést pedig kötelező lesz megoldani a boltoknál.
  • a fenti szabályok betartását a rendőrség és a kormányhivatalok fogják ellenőrizni. A büntetés mértéke 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedhet, illetve az üzleteket, a boltokat minimum egy napra, maximum egy évre ideiglenesen bezárhatják, amennyiben nem tartják be az előírásokat.

A Magyar Közlönyben a köznevelési és szakképzési intézményekkel kapcsolatos új szabályok is megjelentek.

Április 19-étől kezdődően rendes munkarendben fognak működni, kivéve az óvodákat, hiszen utóbbi intézményekben megszüntették a március 8-ával elrendelt rendkívüli szünetet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről