Március 15. a külhoni magyarok számára a magyarsághoz tartozás ünnepe

Andrási Attila, színházigazgató és rendező, 2020.06.24.
Andrási Attila színházigazgató és rendező. 20200624 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet
Vágólapra másolva!
Andrási Attila, a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház rendezője a Life.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy mit jelentett és jelent a Szerbiához csatolt délvidéki magyaroknak március 15-e, hogyan hamisították meg a kommunista ideológusok '48 történéseit, és milyen üzenetei vannak ma nemzetünk számára az 1848-49-es szabadságharcnak.
Vágólapra másolva!

Andrási Attila hangsúlyozta, hogy március 15. a Magyarországtól elszakított magyaroknak mindig is a magyarsághoz tartozás ünnepe volt, tüntetés a magyarságukért:

Andrási Attila Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté

Majd arról beszélt, hogy

a szabadkai óvodában megpróbáltak belőlük „jugoszláv embert" nevelni, és e folyamat sikeressége érdekében egyfolytában szidták, fasisztázták és ellenségnek állították be a gyermekeknek a magyarokat.

– mondta Andrási Attila.

Az iskolai oktatással kapcsolatosan a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház rendezője kiemelte:

Voltak azonban a tantestületben olyanok, akik meghajoltak a jugoszláv állameszme előtt.
Andrási Attila ennek a folyamatnak úgy állt ellen, hogy

magyar történelmi tematikájú könyveket vitt be iskolájába,

amivel a tanárai szemében nem lett túl népszerű, amikor pedig verselni kellett, ő mindig a Nemzeti dalt akarta elszavalni, kihangsúlyozva:

Az 1848-as szabadságharccal kapcsolatosan elmondta, azért különösen fontos számára, mert a magyarság történelmi szerepre ébredését jelenti. Majd így folytatta:

A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház rendezője felidézte: van egy kommunista történész, Mód Aladár, akinek a 400 év küzdelem a magyar függetlenségért című könyve úgy mutatja be a magyar-osztrák viszonyt, mintha a magyarság négy évszázados folytonos küzdelemben, szabadságharcban állt volna a Habsburgokkal, az osztrákokkal szemben, és ő ezzel a nézőponttal komoly vitában áll.

– fűzte hozzá.

Andrási Attila végezetül arról beszélt: az 1848-as tagadhatatlan teljesítmények ellenére rá kellett ébrednünk, hogy a magyar szabadság csupán európai összefüggésekben vívható ki. Láthattuk, hogy önállóan nem vagyunk elegek a hosszú távú eredmények eléréséhez és megőrzéséhez, hanem ehhez szövetségesek kellenek:

A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház rendezőjével a Life által készített interjú teljes egészében itt olvasható el.