Hiába figyelmeztette a kormányhivatal a baloldali önkormányzatot, Zuglóban továbbra sem tartják be a járványügyi előírásokat - fotók

Vágólapra másolva!
Zugló baloldali vezetésű önkormányzata semmibe vette a kormányhivatal járványügyi határozatát: továbbra is a betegfogadás alatt zajlanak a nagy kosszal és porral járó munkálatok az Erzsébet királyné útján található rendelőben - derül ki az Origo birtokába került fotókból. Horváth Csaba szocialista polgármester és stábja alaposan megcsúszott a felújításokkal, amivel komoly fennakadásokat okozott a kerület egészségügyi ellátásában. Ezt mutatja, hogy az egyik gyermekorvosi rendelőt azért kellett kiköltöztetni, mert a nagy kapkodásban fedés nélkül bontották meg az épület tetejét, ami ezután teljesen beázott.
Vágólapra másolva!

Pár napja a Fővárosi Kormányhivatal határozatban figyelmeztette Zugló baloldali vezetésű önkormányzatát, amiért a betegellátás alatt nem biztosította a higiénés szabályok betartását. Ahogy az Origo elsőként számolt be róla, erre azért volt szükség, mert áldatlan állapotok alakultak ki az Erzsébet királyné útján található intézményben. Az önkormányzat által felbérelt emberek ugyanis a betegfogadás kellős közepén láttak neki az épület felújításának, amivel olyan szállóport okoztak, hogy egyes elmondások szerint ki kellett nyitni az ablakot.

Már a kormányhivatal sem számít nekik

Nem kell különösebben magyarázni, miért kínos mindez egy világjárvány alatt: amíg a munkások fúrtak, a rendelő tele volt idős, beteg emberekkel, akiknek így sajátos körülmények között kellett várakozniuk orvosaikra. A történtek után a Fővárosi Kormányhivatal munkatársai ellenőrzést tartottak a helyszínen, aminek a végén figyelmeztetésben részesítették a Horváth Csaba szocialista polgármester által felügyelt Zuglói Egészségügyi Szolgálatot.

Az Origo birtokába került fényképek tanúsága szerint a baloldali városvezetést nem különösebben hatotta meg a dolog: az önkormányzat által megbízott emberek ugyanott folytatták, ahol korábban abbahagyták.

Horváth Csabáék ezzel semmibe vették a kormányhivatal járványügyi határozatát, megmutatva, a baloldal hogyan viszonyul a védekezéshez.

Ahogy az látható, szerdán egy hatalmas nejlonnal különítették el a felújítási területet, forrásunk szerint továbbra is rendelési időben zajlanak a munkálatok.

Forrás: Origo

A körülmények továbbra is katasztrofálisak az egészségügyi intézményben, az egyik munkás éppen pihenőidejét tölti a felvételen.

Forrás: Origo

Közel sem mellékes, hogy a felújításra egyébként a kormány támogatásából, az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében került sor. A programnak köszönhetően Magyarország központi régiójának egészségügyi intézményei pár éven belül megújulnak. A zuglói önkormányzat már tavaly júliusban megkapta a projektre szánt összeget, ennek ellenére csak pár héttel ezelőtt látott munkához. Mint kiderült, a csúszásban lévő baloldali városvezetés a járvány közepén rohamtempóban, és egyszerre kezdte el felújítani a kerületi rendelőket.

Borbély Ádám, fideszes választókerületi elnök, önkormányzati képviselő korábban úgy értékelte a történteket az Origonak, hogy Horváth Csabáék veszélyeztetik a betegbiztonságot. "A baloldali városvezetés a megkésett felújítással több helyen veszélyezteti a betegbiztonságot, és magát az oltás biztonságát is. Érthetetlen, hogy miért a járványhelyzet közepén kezdtek neki a munkálatoknak, ráadásul rendelési időben" - fogalmazott.

Megbontották a tetőt, elázott a rendelő

A kapkodás komoly fennakadást okozott a Tábornok utcai gyermekorvosi rendelő életében is - erről tájékoztatta az Origót Somodi Zoltán, az egészségügyi intézmény alkalmazottja, a Fidesz korábbi önkormányzati képviselőjelöltje.

Elmondása szerint az épületet a szocializmus alatt, a '70-es években építették, rossz állapota miatt pedig "bőségesen ráfért már egy felújítás". Kisebb felújítások ugyan történtek, így például a korábbi "fideszes önkormányzat alatt" kicserélték a bejárati ajtókat, de a szakember szerint ez közel sem kielégítő. Éppen ezért nagy dolognak tartja, hogy a kormány most komoly pénzekkel támogatja a rendelők felújítását.

Ugyanakkor úgy gondolja, hogy az épületek rekonstrukcióját nem télen, és nem járványhelyzetben kellett volna megkezdeni. Főleg, hogy nem kis volumenű munkálatokról van szó: kicserélik a nyílászárókat, a vezetékeket, az ajtókat, álmennyezetet építenek, sőt, újrafestik a falakat. Majd egy egészen elképesztő történetet mesélt el:

a felújítás során úgy verték szét a tetőt, hogy azt nem fedték le semmivel, így az egész épület elázott.

"Meg kellett volna nézni az időjárás-jelentést, már napokkal ezelőtt tudni lehetett, hogy esni fog" - mondta. Szavaiból kiderült, hogy a beázás miatt katasztrofális állapotok alakultak ki, aminek következtében a rendelőt ki kellett költöztetni. Mint azt Somodi elárulta, átmenetileg a Hermina úti szakorvosi intézetbe lettek áthelyezve, ahol legalább még egy hetet lesznek. Az önkormányzat azt ígérte, hogy ennyi idő alatt meglesznek a felújításokkal, de a gyermekorvos szerint ez kizárt, ilyen kevés idő alatt nem lehet minőségi munkát végezni.