Tóth Bertalan a megszűnés szélére juttatta az MSZP-t, közben meggazdagodott

Vágólapra másolva!
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az egyik legvagyonosabb baloldali politikusnak számít, számos ingatlannal a nevén. Nemrég ráadásul az is kiderült, hogy ő maga is felvette a csokot, annak ellenére, hogy a családtámogatási program ellen szavazott az országgyűlésben, pártja pedig már 2016 óta bírálja a családalapításhoz nagy segítséget jelentő programot. Részben ennek a támogatásnak köszönhető az, hogy Tóth 2020-ban egy hatalmas pécsi családi házzal tudta bővíteni ingatlanvagyonát. Tóth Bertalan elnöksége alatt hétről hétre épül le az MSZP, a pártot már gyakorlatilag megint Gyurcsány Ferenc irányítja, a bukott miniszterelnöktől rettegő Tóth pedig megelégszik azzal, hogy miközben pártja morálisan és politikailag csődbe megy, ő meggazdagszik. A parlamentben bírálta a csokot, majd ő maga is felvette, a 154 négyzetméteres ház Pécs legszebb részén, a Mecsek lábánál található, a környéken egy hasonló négyzetméterű új építésű ingatlan 70-90 millió forintba kerül. A földhivatali dokumentumokból pedig az derül ki, hogy az ingatlan előző tulajdonosa a Castrum-Pécs Kft. volt, amelynek egyik tulajdonosa Lusztig Péter, egykori szocialista országgyűlési képviselő.
Vágólapra másolva!

Az MSZP szerint teljesen rendben van, hogy Tóth felvette a csokot

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke tetemes vagyonnal rendelkezik, amelyet 2020-ban még tovább növelt. A szocialista politikus eddig is számos ingatlant tudhatott a nevén, amelyek között telek és erdő is van, tavaly pedig egy 154 négyzetméteres pécsi családi házat is vásárolt.

Külön kuriózum, hogy Tóth Bertalan is felvette a csokot, vagyis 10 millió forintos támogatást is kapott 2020-ban.

Ez azért is érdekes, mert az MSZP volt a kormány otthonteremtési programjának az egyik leghangosabb kritikusa. A szocialista párt képviselői, köztük Bangóné Borbély Ildikó, már 2016-ban a csok ellen hergeltek. Szintén az otthonteremtési programot támadta az a Korózs Lajos, akit kamustatisztikái és kamuvideói tettek híressé.

Tóth Bertalan és Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Mohai Balázs, Illyés Tibor

Az MSZP elnöke ráadásul karácsonykor saját közösségi oldalán arról próbált panaszkodni, hogy a kormány nem segít az embereken, miközben ő maga is felvette a 10 millió forintos támogatást, pedig az egyike volt azon politikusoknak, akik ellene szavaztak az országgyűlésben.

Tóth Bertalan pécsi ingatlanához tartozó postaláda Forrás: Bama.hu

Nem meglepő az sem, hogy az MSZP semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy évek óta kritizálják az otthonteremtési programot és a családok megsegítését, miközben elnökük éppen azt a támogatást veszi fel, amely Korózs szerint egy olyan konstrukció, amelyből a "magas jövedelemmel rendelkező emberek második-harmadik-negyedik lakást vehetnek".

Az ingatlan előző tulajdonosa a Castrum-Pécs Kft. volt, amelynek egyik tulajdonosa Lusztig Péter, egykori szocialista országgyűlési képviselő. Forrás: Bama.hu

Persze általánosan ez egyáltalán nem így van, Tóth Bertalanra viszont teljes mértékben igaz ez az állítás, amelyet párttársa fogalmazott meg.

A Hír TV több MSZP-s képviselőt is meg akart kérdezni az ügyben, és ugyan Gurmai Zita tudomást sem vett a stábról, Szakács László már bőbeszédűbb volt, ő azonban nem tartotta aggályosnak a dolgot. A szocialisták viszont ezzel a lépéssel - még ha ezt nem is mondják ki nyíltan - elismerték, hogy a kormány családtámogatási rendszere bárki számára elérhető.

Az ingatlanról páratlan a panoráma Forrás: Bama.hu
Egy szürke fémkapu zárja el a kíváncsiskodók szeme elől a szocialista pártelnöki házat Forrás: Bama.hu

Gyurcsány rosszul eltitkolt jobbkeze

Tóthot 2020 közepén választotta újra az MSZP pártelnöknek azt követően, hogy két évet már töltött ebben a tisztségben. A szervezeten belül azóta is az egyik leggyakrabban hangoztatott kritika vele szemben, hogy szinte semmit nem tesz a pártért, az MSZP-t valójában Gyurcsány Ferenc irányítja - akár azért, mert Tóth a bukott miniszterelnök embere, akár csak azért, mert fél tőle és nem mer szembeszállni vele.

Az MSZP ezzel a parlamenti bejutási küszöb közelébe sodródott, a baloldali pártok közös listája menti csak meg a szocialistákat a megszűnéstől. Tóth Bertalan persze bejutó helyet fog kapni a listán, így pártja összeomlása neki nem fog fájni.

Így nem meglepő, hogy Tóth nem is próbált az MSZP megerősítésén dolgozni, ő lett a baloldali közös lista egyik legnagyobb pártfogója. Mindez ahhoz vezetett, hogy a DK szép lassan behozta a lemaradását az MSZP-vel szemben, majd meg is előzte, mostanra pedig tetemes különbség van a két párt között, az MSZP kárára.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az uniós választásokat követően a DK megkezdte módszeresen elszipkázni az MSZP politikusait, Tóth pedig erre is csak erőtlenül reagált, ezzel is nyomatékot adott azon hangoknak, amelyek szerint az MSZP elnöke valójában Gyurcsány Ferenc kezére játszik. Ez még biztosabbá vált, amikor Tóth és közvetlen köre 2020 szeptemberében többször is Gyurcsánynál házalt.

Tóth alatt teljesen szétesett az MSZP, sorra jöttek a botrányok

Az MSZP jelenlegi helyzetéhez nagyban hozzájárultak Tóth Bertalan pártelnök sorozatos botrányai, amelyek közül a legsúlyosabb egyértelműen a videóhamisítási ügy volt. A veszélyhelyzet ideje alatt Korózs Lajos parlamenti képviselővel a főszerepben jelentetett meg egy videót az MSZP, amelyben Korózs a mentősnek nevezett Németh Athinával beszélgetett, akiről később kiderült, hogy sosem volt mentős.

Németh nem szerepelt az egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában, és senki sem tudott róla, hogy lenne ilyen nevű alkalmazottja.

Miután a hazugság kiderült, az MSZP közleményekben próbált magyarázkodni, ez a folyamat viszont egy valóságos hazugságlavinát indított útjára, amely során például Szabó Tímea közösségi bejegyzéseket is törölt annak érdekében, hogy eltüntesse a nyomokat, ráadásul az is kiderült, hogy Németh Athina komoly baloldali kapcsolatokkal rendelkezett. Ismerte Demszky Gábor korábbi főpolgármestert, Gyurcsány Ferencet, valamint Magyar Bálintot is, aki korábban oktatási miniszter volt.

A videót személyesen Tóth Bertalan engedélyezte, így nem meglepő, hogy az ügyben elrendelt belső vizsgálatot villámgyorsan lezárták.