Magyarország sokkal jobban védekezett a koronavírus ellen, mint az európai átlag

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, Budapest, idős ember, nyugdíjas, 2021.02.01.
Védőmaszkos idős ember Budapesten.
Vágólapra másolva!
A magyar koronavírus-adatszolgáltatás megbízható és pontos, a tavalyi egész éves adatok pedig egyértelműen a jobban védekező országok közé sorolják hazánkat – írta Rétvári Bence legújabb bejegyzésében.
Vágólapra másolva!

A baloldal nem segíti, hanem támadja a koronavírus elleni védekezést, ahogy a járvány elleni statisztikák hitelességét, és a védekezés eredményességét is - mutatott rá Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közösségi oldalán. A politikus rögzítette:

a tényekből és számokból az látható, hogy a magyar koronavírus-adatszolgáltatás megbízható és pontos, a tavalyi egész éves adatok pedig egyértelműen a jobban védekező országok közé sorolják hazánkat.

Sokkal jobban védekeztünk, mint más országok

Rétvári Bence két grafikont tett közzé, és kiemelte: nemzetközi összehasonlításban azt vizsgálva, hogy a 2020-as többlethalálozási számok mennyivel magasabbak, mint a 2020-ra lejelentett koronavírusos halálesetek, az látszik, amíg az országok többségében magasabb a halálozási többlet, mint a lejelentett koronavírusos halálesetek száma, addig nálunk ez fordítva van.

Itthon a koronavírusos halálesetek száma 11 százalékkal meghaladja a többlethalálozási számokat. Ezek alapján más országokban a koronavírusban meghaltak jó része nem a járványstatisztikákban szerepel, hanem az egyéb kísérő betegséget állapítják meg haláloknak. Magyarországon viszont, ha az áldozatnak volt koronavírus-fertőzése is, az sokkal megbízhatóbban kerül bele a kimutatásokba - fejtette ki. Hozzátette:

hazánk az egyik leghitelesebb koronavírus-adatszolgáltató. Nálunk derül ki az egyik legnagyobb arányban, ha az áldozatnak volt koronavírus-betegsége is

- hangsúlyozta a parlamenti államtitkár.

Módszertani kérdések

Tíz ország van Magyarország előtt, és tizenhat mögötte (az Egyesült Királysággal együtt). A 2020-as halálozási többletek legfőképp a koronavírus-járvánnyal vannak összefüggésben, ezért egy ország annál eredményesebben védekezett, minél kisebb a 2020-as növekedés a halálozási számokban a 2019-es adatokhoz képest. Vannak olyan országok, amelyek a lejelentett koronavírusos halálesetek számában ugyan Magyarországnál jóval alacsonyabb számokat mutatnak, de a többlethalálozásuk mégis nagyobb. Ez azért fordulhat elő, mert nagyon sokféle módszertannal sorolnak be valakit koronavírusban meghaltnak az egyes országok - fejtette ki a parlamenti államtitkár.

Hozzátette: így más országokban a koronavírusos áldozatok egy része nem kerül be a koronavírus-statisztikába, mert más halálokot tüntetnek fel.

- közölte.

Rétvári Bence összegzése szerint a tényekből és számokból látható, hogy a magyar koronavírus-adatszolgáltatás megbízható és pontos, a tavalyi egész éves adatok pedig egyértelműen a jobban védekező országok közé sorolják hazánkat.