Müller Cecília: A brit vírusmutáns miatt növekszik a napi új megbetegedések száma

MÜLLER Cecília
Müller Cecília, országos tisztifőorvos.
Vágólapra másolva!
Nő a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, a növekedést feltehetően a vírus brit mutációjának magyarországi terjedése okozza - mondta az országos tisztifőorvos vasárnap a közmédiának.
Vágólapra másolva!

Müller Cecília ismertette:

Magyarországon eddig 69 esetben azonosították a brit mutánst, és jelenleg is 35 gyanús esetet vizsgálnak.

A brit mutáns megbetegítőképessége és terjedési sebessége nagyobb.

- mondta Müller Cecília, aki megjegyezte: emiatt elképzelhető, hogy ismét gyorsabban terjed majd a vírus.

Az országos tisztifőorvos szerint a járványból a védőoltás a kivezető út, a védelmi intézkedéseket csak akkor lehet feloldani, ha elegendő mennyiségű oltóanyag lesz elérhető, és azzal elég embert oltanak be.

- emelte ki Müller Cecília. Hozzátette, hogy a szakemberek minden bejelentetett mellékhatást kivizsgálnak.

Bedros J. Róbert, az országos kórházfőparancsnok helyettese, főigazgató beadja Müller Cecília országos tisztifőorvosnak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája második adagját a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. február 3-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Müller Cecília beszélt arról is, hogy az oltási terv szerint először a fertőzésnek leginkább kitetteket és a legvédtelenebbeket igyekeznek megvédeni, ezért az első körben az egészségügyi dolgozókat, a második körben pedig a szociális intézmények lakóit és dolgozóit oltották be. Utóbbiak oltása a hétvégén is tart: van, ahová először mennek ki oltani, de van, ahová már a második dózissal érkeznek - tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos azt mondta:

reméli, hogy hétről hétre egyre több vakcina lesz Magyarországon, és a gyártók - az oltóanyag hatásosságát újabb csoportokon megvizsgálva - kiterjesztik, hogy kiknek adható be az adott vakcina.

Várhegyi Anikó reumatológus és fizioterápiás főorvos egy idős férfit olt be a Pfizer-BioNTech vakcinájával a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ székhelyén kialakított oltóponton 2021. február 5-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

- hangsúlyozta Müller Cecília.

Ismételten felhívta a figyelmet arra:

azt, hogy egy ember adott időben az oltást megkaphatja-e, mindig a kezelőorvos, az oltóorvos dönti el.