Érvénytelen tajszám esetén is beadják az oltást

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, oltás, vakcina, védőoltás, Petrinja, Horvátország
A koronavírus elleni oltás ingyenes, és a vakcinát az is megkapja, akinek nagyobb járuléktartozás miatt pénteken, vagy később érvénytelenítik a tajszámát (illusztráció).
Vágólapra másolva!
A koronavírus elleni oltás ingyenes, és a vakcinát az is megkapja, akinek nagyobb járuléktartozás miatt pénteken vagy később érvénytelenítik a tajszámát - közölte a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Magyar Nemzettel.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki lapszámban megjelent cikkben Izer Norbert elmondta, hogy

az elmúlt fél évben mintegy 140 ezer ember jogviszonya rendeződött.

Hozzátette: sokszor a külföldi munkavégzés okoz gondot.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára Forrás: MTI/Illyés Tibor

- emelte ki az államtitkár. Az Országgyűlés 2019-ben alakította át a társadalombiztosítás szabályrendszerét, a módosításokkal évtizedes problémák megoldására is kísérletet tett.
Az államtitkár úgy fogalmazott: az elmúlt fél év bizonyította, hogy ezen erőfeszítések nem voltak hiábavalók.

A tavalyi esztendő közepe óta nagyjából 140 ezer olyan ember helyzete tisztázódott, aki korábban nem fizette rendesen a társadalombiztosítási ellátásának igénybevételéhez szükséges közterheket.

- közölte Izer Norbert. A szabályváltoztatás óta nemcsak az számít, hogy valakinek van-e elmaradása, hanem az is, hogy mennyi.

Ha egy magánszemély több mint 6 havi tartozást halmoz fel egészségügyi szolgáltatási járulékból, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele, vagyis a tajszáma.

Ez azt jelenti, hogy többé nem veheti igénybe ingyenesen az állami egészségügyi szolgáltatást.
Az államtitkár elmondta, hogy a járulék havi összege 8 ezer forint, tehát az új szabály mindazokat érinti, akiknek az elmaradása meghaladja a 48 ezer forintot.

A legutóbbi adatok alapján nagyjából 70 ezer emberről van szó.

A koronavírus elleni oltás ingyenes, és a vakcinát az is megkapja, akinek nagyobb járuléktartozás miatt pénteken vagy később érvénytelenítik a tajszámát (Illusztráció) Forrás: AFP/Str

Izer Norbert szerint ugyanakkor könnyű elkerülni a kedvezőtlen következményeket:

elegendő az összeg egy részét rendezni, vagy jelezni, hogy nehézséget okoz a fizetés.


Az államtitkár arról is beszélt, hogy az érintettek közül sokan hosszabb ideje külföldön élnek, csak ezt eddig, bár kellett volna, nem jelentették be.