Elérheti a bozóttűz Perth városát - videó

fire Horizontal
This handout photo taken on February 2, 2021 and released by West Australia's Department of Fire and Emergency Services (DFES) shows a firefighter fighting a fire outside Wooroloo, near Australia's fourth-biggest city Perth. (Photo by Evan COLLIS / Department of Fire and Emergency Services / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Department of Fire and Emergency Services" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A heves széllökések miatt keletkező bozóttüzek fenyegetik Nyugat-Ausztrália székhelye, Perth környékét, ahol szerdán emberek ezreit szólítottak fel otthonaik elhagyására.
Vágólapra másolva!

A kimenekítést nehezíti, hogy a városban 10 hónapnyi koronavírus-mentes időszak után ismét fertőzést észleltek, és emiatt kijárási korlátozást rendeltek el.

A tűz 9000 hektárnyi területen már 71 otthont pusztított el.

Oltás Ausztráliában Forrás: AFP/Evan Collis

A hatóságok emlékeztették a lakosokat arra, hogy nemrég több millió hektárnyi élőhely vált a lángok martalékává az ország keleti részén.

A tűzoltók meredek, barátságtalan terepen küzdenek a lángokkal. A kormányzati szervek felszólították a negyedik legnagyobb ausztrál város, Bullsbrook külvárosának 6600 lakosát, hogy hagyják figyelmen kívül a járvány miatti korlátozásokat, és azonnal távozzanak otthonaikból, mert a forró, száraz időben felkerekedik a szél, és felgyorsul a lángok terjedése.

Mark McGowan, az állam kormányfője hangoztatta, hogy a helyzet gyorsan végzetesre fordulhat.

Hozzátette, hogy közvetlen ismerősei már elvesztették házaikat.

Bozóttűz Perth közelében Forrás: AFP/Evan Collis

Perthben mintegy kétmillió ember számára rendeltek el péntekig tartó, ötnapos kijárási korlátozást, miután egy szállodai karantén dolgozójának vírustesztje pozitív lett, szervezetében kimutatták a koronavírus rendkívül fertőző, Nagy-Britanniából származó változatát.