Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nyolc évet kapott a férfi, aki rendszeresen kínozta és agyonverte az élettársát

rendőrszalag, rendőrség
Vágólapra másolva!
Egy nagykereki férfi rendszeresen és durván, puszta kézzel bántalmazta élettársát. A nő végül belehalt a sérüléseibe. A Debreceni Törvényszék nyolc év börtönbüntetésre ítélte a férfit 2021. február 19-én.
Vágólapra másolva!

Az elvált férfi évek óta egyedül élt egy Nagykerekiben lévő családi házban. Sem közeli rokonaival, sem a környezetében élőkkel nem tartotta a kapcsolatot. 2019 végén megismerkedett egy egyedülálló nővel, aki nem sokkal később a férfihez költözött, élettársak lettek.

A 38 éves nő alacsony, vékony testalkatú, gyenge fizikumú volt, és pszichés betegséggel küzdött, amiről a férfi is tudott.

A házigazda erőszakos, öntörvényű, saját érdekeit és szabályait előtérbe helyező életmódja hamar meghatározóvá vált a kapcsolatukban. A férfi folyamatosan kontrollálta a nőt, aki egyedül nem is sétálhatott a településen. Ezt észrevették a szomszédok is. A férfi egyre agresszívabbá vált. Tavaly januártól rendszeresen és durván bántotta is élettársát.

Február 18. és február 20. között is puszta kézzel, brutálisan megverte a nőt.

Akkor valamilyen szúró eszközzel is bántotta, a nő testén ugyanis 45 különböző szúrt sérülés keletkezett. A nő feje is megsérült.

Sok vért vesztett, sokáig tartott a haláltusája, amiben gyakorlatilag elvérzett.

Február 20-án reggel a férfi maga hívta fel a helyi háziorvost azzal, hogy a nő bántotta saját magát. A doktor a helyszínen megállapította, hogy meghalt.

A bíróság Z. J.-t halált okozó testi sértésben mondta ki bűnösnek,

8 éve börtönbüntetést kapott, és 10 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta.

A vádlott legkorábban a büntetése kétharmad részének kitöltését követően szabadulhat feltételesen.

Dr. Balláné dr. Szentpáli Edit bírónő az ítélet indokolása során azt mondta, hogy a bizonyítási eljárásban megállapítható volt, hogy

a férfi a nőkkel szembeni erőszakos, szexuális cselekedetei után 2006-ban szabadult börtönből.

A településen egyedül élt, barátai nem voltak, a nők féltek tőle az előélete miatt.

Forrás: Origo

Az élettársa pedig gyenge, erőtlen személyiség volt ahhoz, hogy a férfi erőszakos viselkedésétől meg tudjon szabadulni, ugyanakkor a bíróság álláspontja szerint nem is mutatott erre hajlandóságot. Ahogy azt a férfi is mondta, ragaszkodott hozzá, hiába küldte volna haza, a nő nem akart elmenni. Annak ellenére, hogy a bíróság megítélése szerint az első pillanattól kezdve folyamatosan bántotta a férfi, amit az ügyben meghallgatott tanúk is alátámasztottak.

A bíró hangsúlyozta, hogy az is minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy azzal ellentétben, amit a férfi mondott,

a nő önmagát nem bántotta, sem biciklicsővel, sem más eszközzel.

Különösen a fejsebeiből lehet arra következtetni, hogy a férfi volt az, aki megölte a nőt, nem pedig a nő végzett saját magával.

Az igazságügyi szakértői vélemény szerint a nő minden testrészén volt olyan sérülés, amely 8 napon belül gyógyuló volt. A férfi tudta, hogy ezek a sérülések nem életveszélyesek, életben marad, ha csak ennyi sérülést okoz neki.

A vádiratban úgy fogalmaznak:

illetőleg a halálát megelőző néhány órában éllel-heggyel bíró eszközzel bal lábszárán három szúrt-metszett sérülést is okoz. Ennek ellenére ezen sérülések egyike sem követelte meg a sértett halálát.

- írták.

A bíróság álláspontja szerint a férfi nem kívánta a nő halálát, hiszen szüksége volt egy olyan emberre, aki felett uralkodhatott, vagyis elveszíteni nem akarta. Erre utalnak az apróbb sérülések.

Dr. Balláné dr. Szentpáli Edit indokolásában kifejtette, hogy a férfi szándéka

a testi épség megsértése kapcsán egyenes volt, míg a halálos eredményt illetően tudatos gondatlansága állapítható meg.

A férfi tudatában felmerült ugyan, hogy bele is halhat, de "könnyelműen bízott annak elmaradásában".

Az ítélet nem jogerős, az ellen mind az ügyész, mind a vádlott és védője is fellebbeztek. A törvényszék döntése értelmében a férfit nem engedik ki a rácsok mögül, vagyis továbbra is letartóztatás alatt áll majd, de ez a végzés sem emelkedett jogerőre. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez