Kilépnek a rabbik, botrány a Mazsihiszben

HEISLER András
Budapest, 2019. január 27. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke beszédet mond holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott rendezvényen a Mazsihisz Goldmark termében 2019. január 27-én. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A Mazsihisz arról adott tájékoztatást, hogy a szervezet körül az elmúlt tíz hónapban kialakult botrányok és belső hatalmi harcok miatt többen is távoznak, köztük Mester Tamás és Róna Tamás is.
Vágólapra másolva!

A Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) közleményében arról számolt be, hogy az elmúlt tíz hónapban munkájukat szerintük nemtelen és minősíthetetlen támadások érik folyamatosan. A Mazsihisz részben egy tavaly augusztusban kirobbant ügyre utalhat, amely során nyilvánosságra hozták Heisler András azon levelét, amelyben egyértelműen lejárató kampányt folytatott Róna Tamás főrabbi, a Rabbitestület elnöke ellen.

Heisler akkor többek között azzal támadta Róna Tamást, hogy végig asszisztálta a kecskeméti nagy imaterem avatásának anomáliáit.

Heisler szerint Róna az eseményt titokban, államtitkárokkal "mutyizva" szervezte, írta korábban a Magyar Nemzet. Heisler azt támadta, hogy a magyar kormány 43 millió forinttal támogatta a kecskeméti zsidó hitközösség nagy imatermének megújítását, az erről szóló emléktáblán pedig Orbán Viktor támogatásáról is szó esik.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Róna Tamás Heisler kiszivárgott levele után közösségi média oldalán reagált is a vádakra." Ha ön engem von felelősségre a kecskeméti táblaavatás okán, ahelyett, hogy erről az illetékes hitközségi vezetővel egyeztetne, az megint az ön elnöki alkalmatlanságának a jele" – írta akkor Róna.

Most Róna Tamás mellett Mester Tamást, Budapesti Zsidó Hitközség elnökét is vádolja közleményében a Mazsihiz.

Utóbbi már kilépett a szervezetből, Róna pedig megalapította a ZSIMA (Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület) nevű szervezetett.

A szervezetnél tehát komoly hatalmi harc és leszámolás zajlik, amelynek következtében két vezető is távozik, de továbbiak is követhetik őket.