Kezdődik a tárgyalás: hivatali visszaéléssel vádolják Demeter Mártát

Demeter Márta
Budapest, 2018. április 5. Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője a párt Több nőt a politikába! című, utcai akcióval egybekötött sajtótájékoztatóján a budapesti Móricz Zsigmond körtéren 2018. április 5-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint január 15-én tartják az első tárgyalást a hivatali visszaéléssel vádolt Demeter Márta ügyében. Mint ismert, az LMP parlamenti képviselője a honvédségnek próbált kárt okozni azzal az állításával, hogy törvénysértő módon szállították Orbán Viktor kormányfő lányát.
Vágólapra másolva!

Január 15-én 9 órakor kezdődik a hivatali visszaéléssel vádolt Demeter Márta ügyének tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon - közölte a Mandiner megkeresésére a Fővárosi Törvényszék. Tájékoztatásukból kiderült,

a volt szocialista, jelenleg LMP-s politikust vádlottként idézték a tárgyalásra.

Demeter Márta ellen 2019 novemberében emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádirat szerint a baloldali politikus tavaly szeptemberben országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, hogy a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította.

A vádlottak padján Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mint ismert, 2018 őszén az MSZP-ből az LMP-be igazoló képviselő az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként írásbeli kérdésekkel fordult a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez. Megkeresésében azt tudakolta, miért utaztatták "Pafosz szigetéről" törvénytelenül a miniszterelnök lányát a honvédség Airbusával, majd minderről a közösségi oldalán is beszámolt. A politikus bejegyzését a sajtó is felkapta, de a médiumok nagy része hamar a cikkek javítására kényszerült.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter válaszából ugyanis kiderült, hogy a repülési naplóban szereplő Orbán Flóra nem Orbán Viktor azonos nevű lánya, hanem egy ciprusi ENSZ-misszió keretében szolgálatot teljesítő magyar katona, Orbán L. százados kétéves gyereke, aki családjával együtt honvédségi engedéllyel utazott vissza Magyarországra.

Az ügyben tavaly február végén tartotta meg a bíróság az előkészítő ülést. A politikus ekkor azt mondta, több ponton is megalapozatlannak tartja a vádiratot. Ifj. Balsai István ügyvéd a hetilapnak elmondta, bár Demeter nem ismerte be a bűncselekmény elkövetését, büntetlen előéletére való tekintettel a legvalószínűbb, hogy pénzbüntetésre, esetleg felfüggesztett szabadságvesztésre ítélik.