Niedermüller Péter a koronavírus-törvényt támadva próbálja magyarázni a Gyurcsány Ferenc ügyvédjével kötött 30 milliós szerződést

Vágólapra másolva!
Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere durván támadta a koronavírus-törvényt annak érdekében, hogy a Czeglédy-szerződésekkel kapcsolatban megpróbálja tisztára mosni magát - ez derül ki az Origo birtokába került levélből, amelyet a VII. kerületi önkormányzat a Budapest Főváros Kormányhivatalának (BFKH) címzett a Czeglédy-szerződések ügyében. A gyurcsányista politikus többek között azzal próbálta tisztára mosni magát, hogy azt írta: a kormány azzal, hogy az egész ország területére kiterjesztette a veszélyhelyzetet, "'megerőszakolta" az Alaptörvényt.
Vágólapra másolva!

Miután kiderült, hogy a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat 29 millió forintos (+áfa) megbízási szerződést kötött a DK európai parlamenti képviselőjelöltjének, Czeglédy Csabának ügyvédi irodájával, a fővárosi kormányhivatal vizsgálódni kezdett. A kormányszerv törvényességi felügyeleti eljárás keretében vizsgálta a kontraktust, aminek során törvényességi felhívást intézett az önkormányzathoz.

Az Origo birtokába került most Niedermüllerék válaszlevele, amiből tökéletesen kirajzolódik: a baloldali városvezetés hogyan viszonyul a magyar emberek védelme érdekében alkotott koronavírus-törvényhez, és átvitten a világszerte emberek millióit érintő járványhoz.

"Megerőszakolták az Alaptörvényt"

A kilencoldalas dokumentum nagy részében az erzsébetvárosi önkormányzat jogi érvekkel azt bizonygatta, hogy teljesen rendben volt, miszerint Niedermüller a veszélyhelyzet alatt (egy személyben döntve) harmincmillió forinttal támogatta meg az egyik haveri politikust, nevezetesen Gyurcsány Ferenc ügyvédjét.

A törvényességi felhívásra született válaszlevélnek a legérdekesebb része azonban egyértelműen az, amikor a DK-s polgármester a veszélyhelyzettel kapcsolatos jogi álláspontját taglalta. Mint ismert, március végén fogadta el a magyar parlament a koronavírus-törvényt. A jogszabály megfelelő jogi alapot teremtett a korábban meghozott rendkívüli intézkedések fenntartására (veszélyhelyzet, óvodákkal és iskolákkal kapcsolatos rendelkezések), valamint a további szükséges lépések gyors bevezetésének lehetőségére. Nem túlzás azt állítani, hogy az a magyar emberek védelme érdekében született, számos emberéletet megmentve.

Ehhez képest az erzsébetvárosi önkormányzat nevében Niedermüller Péter azt kifogásolta, hogy

  • a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény sérti az Alaptörvényt, "ami csupán elemi csapás és ipari szerencsétlenség esetén teszi lehetővé különleges jogrend alkalmazását";
  • a jogszabályon túlterjeszkedve a kormány kibővítette a veszélyhelyzetet előidéző körülmények körét;
  • a kormány azzal, hogy az egész ország területére kiterjesztette a veszélyhelyzetet, "megerőszakolta" az Alaptörvényt.

A dokumentumból jól kivehető:

Niedermüller annak érdekében támadta a koronavírus-törvényt, hogy megpróbálja menteni magát a Czeglédy-szerződésekkel kapcsán.

Közel sem mellékes, hogy az erzsébetvárosi polgármester levele május 28-án kelt. Ekkor ugyanis még érvényben volt a veszélyhelyzet. Akkori állás szerint 509-en haltak meg itthon a világjárványban, 3816-an pedig igazoltan elkapták a vírust.

Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere szerint azzal, hogy a magyar parlament elfogadta a magyar emberek sokaságát megvédő koronavírus-törvényt, megerőszakolta az Alaptörvényt Forrás: Facebook

Korábban sem vette komolyan a járványt

"Covid volt a desszert...?" – címen tett ki egy bejegyzést Niedermüller a közösségi oldalára a napokban. A baloldali polgármester viccesnek szánt megjegyzését egy olyan cikkhez társította, amely azt latolgatta, hol fertőződhetett meg Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, és miért kerülhettek karanténba a kormány miniszterei, államtitkárai.

Forrás: Origo

Niedermüller később törölte közösségi oldaláról a fent látható bejegyzést. A nehezen vállalható poszttal a Hír TV Troll című műsorában is foglalkoztak.

Sajnálta, hogy a fideszes városvezetés alatt nem volt járvány

Nem ez volt az első eset, hogy az erzsébetvárosi baloldali képviselők érdekesen nyilatkoznak a koronavírus-járványról. A június 25-i képviselő-testületi ülésén Szücs Balázs alpolgármester, a Karácsony Gergely-féle Párbeszéd politikusa azt mondta, sajnálja, „hogy az előző, fideszes városvezetés alatt nem volt járvány". A kijelentésről videofelvétel is készült. A kormánypárti képviselők a megdöbbenésüket fejezték ki a baloldali politikus kijelentése kapcsán.