Ügyvéd segített hamis végrendelettel megszerezni egy idős asszony örökségét egy mélykúti nőnek

Vágólapra másolva!
A Kiskunhalasi Járási Ügyészség hamis tanúzás és közokirat-hamisítás miatt emelt vádat egy nővel szemben, aki ügyvédje és annak férje segítségével készített hamis végrendelet azért, hogy megszerezze meghalt ismerőse örökségét.
Vágólapra másolva!

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleménye szerint a vádiratban az áll, hogy a mélykúti nő – az ügy I. rendű vádlottja - megismerkedését követően öröklési szerződést kötött egy helybeli idős asszonnyal, azonban az eltartásra és a gondozásra vonatkozó kötelezettségét nem teljesítette, így hat év elteltével, 2010-ben kölcsönös megegyezéssel megszüntették a szerződést.

Az idős asszonyt ezt követően az egyik rokona gondozta, akit ennek fejében örökösévé tett meg. Az asszony 2018 májusában meghalt, amiről utólag a vádlott is tudomást szerzett. Az évekkel korábbi bizalmas viszony miatt tudta, hogy a meghalt idős asszonynak az ingatlanán kívül mintegy 10 millió forint megtakarítása és értékpapírja van,

ezért elhatározta, hogy a hagyaték megszerzése érdekében hamis végrendelettel örökösként jelentkezik.

Ennek érdekében felkeresett egy Bács-Kiskun megyei ügyvédet – az ügy II. rendű vádlottját -, aki vállalta, hogy az örökség megszerzéséhez szükséges hamis végrendelet elkészíti. Az ügyvéd a végrendeletet az asszony halála előtti időpontra eső keltezéssel látta el, majd ellenjegyezte, továbbá házastársával, mint tanúval, aláíratta.

A hamis végrendeletet az I. rendű vádlott a hagyatéki ügyben eljáró közjegyzőhöz 2018. július 5-én benyújtotta, melynek érvényességéről ügyvédjével együtt nyilatkozatot tettek.

A hamis dokumentum alapján az I. rendű vádlott a mélykúti ingatlan tulajdonjogát végrendeleti örökösként megszerezte.

Később a bíróságon eljárás indult azért, hogy a hamis végrendeletet érvénytelenítsék és az ingatlant ne lehessen eladni, ezért a bíróság elidegenítési és terhelési tilalmat jegyzett be rá.

Az ügyészség mindhárom vádlottat hamis tanúzás és közokirat-hamisítással vádolja, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte rájuk, továbbá azt, hogy a bíróság az ügyvédet tiltsa el a jogi tevékenység gyakorlásától.

A szabadlábon lévő vádlottak bűnösségéről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.