Így foglalta el a Jobbik szellemi holdudvarát Soros György és Gyurcsány Ferenc embere

Teplán István
Vágólapra másolva!
Az ünnepek előtt arról számolt be az Origo, hogy a jobbikos európai parlamenti képviselő, Gyöngyösi Márton brüsszeli társaságának több tagja is a Jobbik Soros-embereként ismert Teplán István alapítványából érkezett. Teplán múltjából világosan kiderül, hogy személyében nemcsak Soros György, de Gyurcsány Ferenc kulcsemberéről, kormányzati személyügyi főnökéről van szó - írja a Magyar Nemzet. 
Vágólapra másolva!

Teplán István sok évig dolgozott előbb Soros György egyetemi embereként, majd Gyurcsány Ferenc főszemélyzetiseként, az elmúlt években viszont a Jobbik szellemi holdudvarának fő alakjaként tűnt fel.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy Teplán a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen szociológiából doktorált, miután a New York-i Állami Egyetemen mesterképzésen vett részt szociológiából és történelemből. Már 1989-ben Soros György mellett szerepelt. Többek között neki köszönhető a Soros-egyetem ötlete is, a Heti Válasz egy 2004-es cikke szerint

A Soros-évkönyv 1990-es kiadása szerint Ladányi János és Teplán István 200 ezer forintos ösztöndíjban részesült,

Teplán hosszú évekig tevőlegesen is dolgozott a Soros-egyetemen, melyet nem magyar egyetemként definiált, hanem az egész régió egyetemének. A Gyurcsány-kormány a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozta Teplán Istvánnak, a Közép-európai Egyetem alapító tagjának, általános elnöknek, egyebek közt ugyanilyen elismerésben részesült Vértes András közgazdász, vagy éppen Felcsuti Péter korábbi munkásőr, aki a Raiffeisen Bank vezérigazgatójaként a devizahitelezés egyik magyarországi atyja - írja a lap.

Gyurcsány Ferenc kormányzati személyügyi főnöke

Teplán nemsokára még közelebb került a Gyurcsány-rendszerhez, 2007. december 3-án már bemutatkozó interjút adott a Napi Gazdaságnak mint a Kormányzati Személyügyi Központ (KSZK) új főigazgatója. A cikket idézi a lap:

Teplán emelkedése ezt követően folytatódott, 2008. október 15-én, azaz még mindig Gyurcsány miniszterelnöksége idején ötéves időtartamra a Közigazgatási Továbbképzési Kollégium elnökévé is kinevezték. Hivatalait a balliberálisok 2010-es bukásáig töltötte be.

Balliberálisok gyűrűjében

2012. október 20-án egy szokásosnak mondható balliberális kiáltvány jelent meg a Népszabadságban, amelyben a megszokott Orbán-kormány elleni klisék szerepeltek. Teplán mellett az aláírók között olyan neveket találhatunk, mint Bárándy Péter, Ferge Zsuzsa, Heller Ágnes, vagy éppen Lengyel László.

Teplán István Forrás: Twitter

Ezt követően Teplán 2017 decemberében tűnt fel ismét, amikor a Jobbik metamorfózisát próbálta szalonképessé tenni a Die Presse bécsi lapban. 2018-tól a Soros-ember befolyása még erősebbé vált a Jobbikban, és egy idő után már azt is megengedte magának, hogy ő jelölje ki egy kamera jelenlétében a Jobbik számára követendő utat.

Soros embere ugyanis 2019-ben megmondta, hogy mit csináljon a Jobbik, és azóta a párt jelenlegi elnöke és frakcióvezetője, Jakab Péter Teplán minden tanácsát megvalósította.

Teplán fő kapcsolattartója a korábban zsidólistázó, mostanra unióellenesből föderalistává avanzsált Gyöngyösi Márton lett, akinek karrierje a pártban azóta is töretlen. Különösen pikáns, hogy Soros tiszttartója és a Jobbik közötti kapcsolat tavaly augusztusban Marcaliban, a szocialisták egykori erős embere, Suchman Tamás nevelt fiának az éttermében lépett szintet - írja a Magyar Nemzet Teplán Istvánt bemutató második cikkében.

Gyöngyösi Márton Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

2017-tól jelent meg a Jobbik környékén

Teplán István 2017-től jelent meg a Jobbik környékén, a párt béruniós kampányával kapcsolatos konferenciáján moderátorkodott is Brüsszelben. Ekkor a pártban még nem történt meg a teljes baloldali fordulat, 2018 szeptemberében a Jobbik nem mondott nemet a Magyarország-ellenes Sargentini-jelentésre. Teplán István személye azonban megosztotta a pártot, a zuglói szervezet feloszlott, Szabó Gábor pártigazgató pedig az azóta már kilépett Dúró Dórát vádolta meg azzal, hogy a sorosista Teplánt ő hozta be az értelmiségi holdudvarba. Dúró azzal válaszolt, hogy

- idézte a politikust a Magyar Nemzet. 2018. október 8-án Volner János alelnök egy fotót mutatott be, ami a Jobbik kongresszusán készült. Teplán István

– írta a lap tegnapi számának 3. oldalán ismét leközölt fotó kapcsán a Jobbikból éppen akkoriban eltávolított Volner János. Volner elmondása szerint az említett brüsszeli konferencián Teplánnal együtt három, a Soros-hálózat részét képező ember vett részt, köztük Meszerics Tamás, aki egy kiszivárgott lista alapján Sorosék „megbízható szövetségese" volt LMP-s EP-képviselőként.

Vona Gábor csak jókat tudott mondani Teplánról

Vona Gábor egyértelműen Teplán mellé állt a vitában, mikor exelnökként nyilatkozott a párt egyik médiumának, az Alfahírnek:

Teplán néhány nappal később szintén megszólalt az Alfahírnek, és Vona szavaira úgy válaszolt:

Volnernek tehát távoznia kellett a Jobbikból, Teplán és szövetségese, Gyöngyösi azonban egyre erősödött az egyre gyengülő támogatottságú Jobbikban.

Jakab Péter Forrás: MTI/Mónus Márton

A 2019-es európai parlamenti választáson utóbbi maradt a párt egyetlen EP-képviselője, és ahogy arról az Origo múlt héten beszámolt, munkatársi köre egybeépült Teplán újdonsült alapítványáéval (Prosum Alapítvány). Ez az egyebekben nem túl aktív szervezet Brüsszelben bérelt egy irodát, ismeretlen forrásokból - írja a lap.

Az egykori MSZP-s Suchman Tamás fiának pincéjében szabták meg az irányt

Teplán erősödése 2019 augusztusára lépett szintet. A Jobbikhoz közeli Bibó István Népfőiskola Alapítvány a pártvezetés részvételével „értelmiségi disputát" szervezett Marcaliban. A helyszínválasztás is szimbolikus volt, és a Jobbik balos fordulatát igazolta. A Magyar Nemzet helyi forrásai szerint ugyanis a rendezvényre a helyben „nagypinceként" emlegetett Forgách-pincében került sor, amit Suchman Tamás egykori főprivatizátor nevelt fia üzemeltet. A rendezvényen csak a pártsajtójuk vett részt.

Az N1 TV megvágva, de közzétette Teplán felszólalását is.

Teplán szerint egy ilyen néppárt nem lehet urbánus jellegű, bár ez hozzá közelebb állna.

A Jobbik politikája azóta egyértelműen a fent felvázolt elképzelések szerint alakult, és bár néppártiságát hangsúlyozza, az is kérdés, hogy önállóan egyáltalán bejutna-e a parlamentbe. Vidéki kiépültsége is leépült, ezért is létkérdés számára a baloldallal való összefogás.

A rendszeresen a népre hivatkozó Jakab Péter is idejétmúltnak nevezte a jobb-bal besorolást, tehát amit Teplán tegnap kimondott, azt mára a Jobbik megoldotta - írja a Magyar Nemzet.