Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Soha nem látott összefoglaló jelent meg a trianoni diktátumig vezető útról

Vágólapra másolva!
Egy hiánypótló, napról-napra szóló kronológiát kézbe adva segíti az ifjabb és idősb érdeklődőket a Napról napra Trianon című kiadvány, amely az 1918-1924 közötti időszakot dolgozza fel.
Vágólapra másolva!

Idén, 2020. június 4-én – e kötet jelképes publikálásának napján – volt a centenáriuma annak a jogi aktusnak, amikor Magyarország hivatalos képviselői aláírták a Nagyháborús vereségünk következményeit rögzítő Trianoni szerződést.

Rengeteg iromány jelent már meg eddig is, és a mostani centenáriumra is rengeteg új, valódi eredmény is a boltokba kerül. Ez a kötet viszont abban más, hogy tudósítói stílusban, hely, idő szerint és tömören, egyik narratíva mellett sem elköteleződve, amennyire csak lehet tárgyilagosan ismerteti a történéseket.

Természetesen a Békeparancs ellenjegyzése csupán nemzetközi jogi értelemben volt jelentős momentum. Mindamit írásba foglalt a gyászos dokumentum: de facto már jóval korábban eldőlt. Lényegében 1918. végén, vagy 1919. első felében, végső soron az utódállamok törekvéseire a nyugati nagyhatalmak végső reábólintásával a Párizsi békekonferencián.

Még nagyon sok a kibeszéletlen részlet

A kérdés máig nemzeti trauma népünk lekében. Noha néhány évvel ezelőtt már a pozitív ellentétébe fordítás kísérlete jogszabályban is rögzült, hogy nemzetünk feldaraboltatásának jogi napjának évfordulóját „csak azért is" a nemzeti összetartozásunk napjává formáljuk át.

Ugyanakkor a lelki csapás feldolgozását máig hátráltatja, hogy „a mi és hogyan is történt velünk" történetét még mindig nem ismerhettük meg részleteiben, hitelesen sem tisztázhattuk magunkban. Elmaradt a lelki feldolgozáshoz, a traumát követő gyászmunka elvégzéséhez elengedhetetlen részletes megismerés, kitárgyalás. Még mindig rengeteg az elmondatlan sérelem, fájdalom.

Tabuk akadályozzák a tisztázást, és kész, külső, politikai narratívák. Máig érzékeny maga a trianoni trauma lelkileg. Lelkileg a maradék magyaroszágiak esetében. De nem csupán lelkileg, hanem konkrét formában is, a nem magyar állam területére került magyar közösségek részére. Hiszen máig ható konkrét következményei is folyamatos feszültséget keltenek a megkérdezésük nélkül elszakított nemzetrészeket az utódállamok erőszakos asszimilációs, nemzetállamépítő politikái által folytatólagosan ért sérelmek révén.

Forrás: Origo

Teljes negligálás

Természetesen ennek történelmi okai vannak.

Előbb a feldolgozhatatlan és elfogadhatatlan teljességgel érthető reakciója a negligáció. A sorscsapásként felfogott esemény elutasítása és törekvés a magyar állami integritás helyreállítására. Ennek is született egy narratívája társadalmunk számára.

Majd a Jaltai egyezségeket követő és Trianont megerősítő új világrend kommunista pártállami keretei között is létrejött egy újabb narratíva a történeti magyar állam újabb felosztásának tálalására. Ez utóbbi kényszeredett internacionalizmusa viszont ellentétesen: a tényszerű nemzeti sérelmeket negligálta. Egyik szakirodalmi felfogás sem segítette a heves érzelmek csitítását, a megértést, feldolgozást. A téma maga annyira átpolitizált, hogy a legitim, független, magyar államiság 1990-es visszanyerésétől tartó 30 esztendő alatt alig-alig születtek új történeti szakpublikációk.

Ha mégis ezek vagy áttekintő jellegűek, vagy éppen valamely részproblémára koncentrálnak, avagy Hatos Pálhoz kiváló munkájához hasonlóan számos naplófeldolgozás a polgáraink megélt, személyes élményei felől történő megközelítéssel készült. Illetve a jeles évfordulóhoz közeledve került sajtó alá a kortárs, fiatal generációjú kutatók munkáinak számos publikációja.

Így 2018-tól kezdődően új eredmények jelentek meg a 2020-as jogi évfordulóig, és tudható, hogy talán a vírus által hátráltatottan még ez év során számos mű kerülhet az érdeklődők polcaira a Trianon 100 akadémiai kutatóműhely, vagy akár a Klió Intézet munkatársainak tollából.

A kötet nem vállalkozhat arra, hogy egy ekkora kiterjedésű és fontosságú témát minden problémájával megoldjon. De arra nagyon is, hogy egy hiánypótló, napról-napra szóló kronológiát kézbe adva segítse az ifjabb és idősb érdeklődők számára, csak magukat a száraz tényeseményeket megismerni. Mintegy első lépésként e történelmi sorsfordulónk felfogásához.

A szerzők munkájuk során felhasználtuk mindazt a már publikált, avagy még csak élő előadás jegyzeteiben, netán videón hozzáférhető új kutatási eredményeket, amelyek valamilyen csatornán már eljuthattak az érdeklődő közönséghez.


A kronológia összeállításának társszerzője Dr Demkó Attila, a történelemtudományok Phd. doktora, biztonságpolitikai szakértő. Valamint Gyulai György az ELTE-n 2000-ben diplomázott politológus.

Napról napra Trianon, megrendelése: https://kiado.reakcio.hu/termek/naprolnapratrianon

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről