Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Több városban is romlott a levegő minősége

Miskolc, szmogriadó
Miskolc, 2017. január 2. Panelház Miskolcon, az Avas városrészen 2017. január 2-án. Miskolcon tovább romlott a levegő minősége, a szálló por koncentrációja átlépte a tájékoztatási küszöbértéket, ezért a város polgármestere hétfőn elrendelte a füstködriadó tájékoztatási fokozatát. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Több településen ismét megnőtt a légszennyezettség a magas szállópor-tartalom miatt.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfői térképe alapján Miskolcon, Sajószentpéteren és Putnokon minősítették egészségtelennek a levegőt a szálló por miatt.

Emellett tizenegy településen - Budapesten, Vácott, Tökölön, Százhalombattán, Székesfehérváron, Veszprémben, Nyíregyházán, Kazincbarcikán, Salgótarjánban, Szolnokon és Szegeden - kifogásolt a levegőminőség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján Budapesten a következő napokban várhatóan stagnálni fog a szállópor-szint, majd szerdától tovább romlik a helyzet.

Javulás legfeljebb vasárnaptól várható

- írták.

Illusztráció Forrás: MTI/Vajda János

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz:

  • Az első kategória az elfogadható,
  • a második a kifogásolt,
  • a harmadik az egészségtelen,
  • a negyedik a veszélyes minősítés.

Az NNK korábban arra figyelmeztetett: rossz levegőminőség esetén a gyermekeknél, az időseknél, a krónikus légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, valamint a várandós kismamáknál enyhe légzőszervi tünetek, például köhögés, légúti irritáció jelentkezhet, illetve meglévő tüneteik súlyosbodhatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről