Orbán Viktor: Amíg Soros Györgynek ekkora befolyása van az EU-ban, addig ki kell mondani, hogy az unió korrupt

Vágólapra másolva!
A következő év közepéig kell kibírni, akkor lehet meg az oltás – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának. Ha az első hullámban tudtunk győzni, akkor a másodikban is sikerülni fog - tette hozzá. Beszélt arról is, hogy a baloldalnak nem az országgal szemben, hanem a kormánnyal szemben kellene ellenzékben lenni.
Vágólapra másolva!

A hírek szerint két órán belül eredményt mutat az új koronavírusteszt – erről is kérdezték Orbán Viktort, a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hogy megtérültek-e azok a pénzek, amelyeket a gyógyszerkutatásra és fejlesztésre szántak, a miniszterelnök elmondta, a jelek szerint igen, de végleges ítéletet akkor szabad mondani, ha túl vagyunk a víruson, és eljön a több hónapig tartó tapasztalatösszegzési időszak.

A miniszterelnök emlékezetett rá,

Orbán Viktor elmondta, megkérdezte az Európai Bizottság elnökét, mikor lesz vakcina, hiszen euromilliárdokat invesztálnak a tagállamok a gyógyszerkutatásba, azt várjuk, hogy a pénzünkért eredményt kapjunk. Mint mondta, az elnök asszony nem tudott választ adni, de úgy tűnik, a következő év felénél nem fog hamarabb megérkezni az oltóanyag. A kormányfő elmondta, kifele megyünk a vírusból, mögöttünk és előttünk is hét hónap van. Úgy számol, hogy nekünk, magyaroknak is addig kell kitartani. Szabadulás lesz, május-június-július környékén.

Orbán Viktor azzal számol, hogy a jövő év első felében lehet vakcina Forrás: Origo

Már tavasszal a második hullámra készültünk

A kormányfő a gazdaságvédelmi intézkedések kapcsán elmondta, Varga Mihály pénzügyminiszter hideg, hűvös pénzügyi szakember, aki két lábbal áll a földön, és akit komolyan lehet venni. – Ha szerinte vannak biztató jelek, akkor az tényleg úgy van. Én is bizakodom, de a következő néhány hónap lesz az igazán fontos tapasztalatokat hozó időszak – fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor felidézte, hogy hat-hét hónappal ezelőtt ismeretlen jelenség ütötte fel a fejét, amelyre minden ország valamilyen választ adott.

- mondta, hozzátéve: a magyar gazdaság más, mint a nyugat-európaiak, nálunk az volt a fontos, hogy legyen munka. Munkahely pedig beruházásból van.

A beruházás a legfontosabb

A gazdasági védekezésünk ezért a beruházásokra fókuszált. Beruházás pedig a vállalkozásoktól és a családoktól jön. A legnagyobb értékű családi beruházás az otthonteremtés. A családi beruházásokat megdobja az ötszázalékos lakásáfa. Beindítjuk az otthonteremtési motort – emelte ki.

- tette hozzá a kormányfő.

Arról, hogy bírni fogja-e a kórház a járványhelyzet okozta terhelést, a miniszterelnök elmondta, kétféle módon lehet nézni a világot: pesszimistán és optimistán. Utóbbi felfogás – amelyet a miniszterelnök is oszt -, hogy a lehetőséget kell látni mindenben, a javulást és előrelépést. – Magyarország a legjobban védekező országok között volt, ha egyszer sikerült és tudtunk győzni, akkor a második hullám esetében is fogunk tudni – jelentette ki. Mint mondta, a győzelem azt jelenti, hogy

a szakemberek bírják a terhelést egészen addig, amíg meg nem érkezik a vakcina.

Orbán Viktor: A szakemberek bírják a terhelést egészen addig, amíg meg nem érkezik a vakcina Forrás: MTI/Mohai Balázs

Orbán Viktor: A sodródás volt a legnagyobb probléma

Az orvosi béremelés is szóba került az interjúban. Orbán Viktor szerint olyan időket élünk, amikor nem meglepő, hogy ezt a lépést megszavazta az Országgyűlés, hiszen az utóbbi harminc évben már volt példa hasonlóra. A kormányfő szerint most azért tűnik meglepőnek, mivel

- mutatott rá a miniszterelnök.

A kormányfő az orvosbérek emelése kapcsán hangsúlyozta: az orvosoknak, illetve az egészségügyben dolgozóknak nemcsak az volt a baja eddig, hogy kevés a fizetés, hanem hogy folyamatos, rendezetlenség, sodródás volt jellemző a tekintetben, hogy milyen típusú egészségügyi rendszerünk legyen. Erre a kérdésre nem adott senki rendes választ.

- fogalmazott, hozzátéve: az eddigi rendszerben mindenki próbált alkalmazkodni a kialakult helyzethez, és ha nincs rend, semmi sem erkölcstelen.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, örül neki, hogy az orvosi kamara vett egy levegőt, és azt mondta, nem érzik jól magunkat a jelenlegi rendszerben. – Persze vannak még kérdések, amelyeket rendezni kell, ezeken munkacsoportok dolgoznak, és év végéig minden részletkérdést rendezni fogunk. Nem állítom, hogy tökéletes lesz, be kell járatni a rendszert, de végre lesz mihez viszonyulni – húzta alá Orbán Viktor.

Orbán: A nemzetközi támadások közös nevezője Soros György Forrás: MTI/Illyés Tibor

A nyugatiak sem hibátlanok

Orbán Viktor arra is kitért, hogy a baloldal, ha veszélyes embert lát, akkor megpróbálja levadászni. 1989-ben vettem részt egy zalaegerszegi lakossági fórumon, és már akkor valótlanságot állítottak rólam. Ez azonban hatékony, mert a hatalom esetében feltételezik, hogy korrupció történhet. Ez egy jól bejáratott rendszer - tette hozzá.

- hangsúlyozta Orbán Viktor.

A nemzetközi támadások közös nevezője Soros György - mondta a kormányfő. Pénzt akar keresni, és befolyást akar szerezni, és ezért embereket vesz meg az uniós intézményekbe, na pontosan ez a korrupció.

Amíg Soros Györgynek ekkora befolyása van az unióban, addig ki kell mondani, hogy az unió korrupt – emelte ki a kormányfő. A baloldal örömét leli abban, hogy ha egy támadás esetén az idegeneknek ad igazat – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

- tette hozzá.