Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A 30 és 60 közötti korosztály körében jelentősen emelkedik a fertőzöttek száma

Koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2020, szeptember, ősz
tömeg, sok ember, idős, nyugdíjas, tanuló, diák, utazás, tömegközlekedés, autóbusz, busz,
Vágólapra másolva!
Csökken a fiatalok koronavírus-érintettsége, de gyorsan növekszik a 30 év fölötti felnőtteké - hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. A kórházak fertőző osztályain már rezidens orvosokat és hatodéves orvostanhallgatókat is bevetnek, a személyzet megfelelően ki van képezve az országos tisztifőorvos szerint, aki az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján beszélt erről.
Vágólapra másolva!

Az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília ismertette: az elmúlt 24 órában 818 új fertőzöttet találtak, az aktív fertőzöttek száma 22 722, és 20-an haltak meg.

A meghaltak életkora 43 és 92 év között volt. A PCR-tesztek száma 771 297. 627 beteget ápolnak kórházban és 37-et ápolnak lélegeztetőgépen.

– ismertette az országos tisztifőorvos.

Jelentős emelkedés ebben a korosztályban

Müller Cecília elmondta, hogy a 30-60 éves korosztály körében is jelentősen emelkedik a fertőzöttek száma, amely közel van a 45 százalékhoz.

A 14 év alattiak között 4,5 százalék a reprezentativitás.

Magyarországon a 40. héten 322 fő a betegek aránya százezer lakosra vetítve (Budapesten ez az arány 641 fő), ez az adat 253 volt az előző héten. Az országos tisztifőorvos beszámolt róla, hogy a 15-19 éves korosztályban a legmagasabb a megbetegedési ráta, de látszik, hogy valamennyi korosztály érintett. Területileg a járvány kezdete óta Budapesten és Pest megyében, illetve Győr-Moson-Sopron megyében a legtöbb a koronavírus-beteg, de ez az adat már veszít a jelentőségéből, mert ahol többen laknak, ott magasabb a megbetegedések száma.

Megfelelően ki van képezve a koronavírusos betegeket kezelő személyzet Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Müller Cecília elmondta, a járvány kezelésében mindenkinek dolga van: a kutatóknak, a virológusoknak és a hatóságoknak.

Az első hullámot is sikerült a lakosság bevonásával kezelni. Müller Cecília kérte, hogy mindenki tartsa be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szabályokat.

Változások a V4-es viszonylatban

Kiss Róbert tudatta, hogy kedden 20 088 honfitársunk van hatósági házi karanténban, ennek elektronikus ellenőrzését 1009-en tették lehetővé. – Az államhatárokon zökkenőmentes a ki- és a belépés – tudatta az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa, aki beszámolt róla, hogy az előző napon 835 esetben intézkedtek védelmi intézkedések megszegése miatt.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte,

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Alapvető tünet a láz

Újságírói kérdésre az országos tisztifőorvos úgy fogalmazott, hogy tavasszal már megtörtént a szakdolgozók, rezidensek, végzős orvostanhallgatók átképzése a koronavírus-betegek ellátására. Hozzátette, hogy bővül a kapacitás az ellátó intézményekben, és mindenhol van elég személyzet, valamint eszköz is.

Müller Cecília kijelentette, az elv az az, hogy koncentráljuk egy helyre a vírusos betegeket, jelenleg Kiskunhalas ez a helyszín. Ha igazolják a fertőzést, akkor az illető első körben Kiskunhalasra kerül. A legelső szempont mindig a beteg állapota.

Nagyon sok tesztet fejlesztettek ki.

Emlékeztetett, az első teszteléseknél csak ellenanyagot tudtak kimutatni. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban kimutathassák a pozitív eseteket. A láz alapvető tünete a fertőzésnek, azok, akiknek az immunrendszere nem elég erős, tünetszegény állapotba kerülnek. Az első mérést követően meg kell ismételni a lázmérést. Ha az eszköz valamilyen problémát vet fel, meg kell vizsgálni a lázmérő működésének hitelességét – mondta a tisztifőorvos.

Fontos szabályok az edzőtermekben

Müller Cecília közölte, hogy aki edzőterembe megy, az csak egészségesen menjen, és az öltözőben viseljen maszkot. Legyünk tekintettel a másikra, és várjuk meg egymást az eszközök használata során – tette hozzá. Nyilvánvaló, hogy mozgás közben nem lehet maszkot viselni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről