Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Letargia a Jobbikban a súlyos borsodi vereség után

ORBÁN Viktor; JAKAB Péter
Hatalom kellene neki
Vágólapra másolva!
Az Origo információi szerint Bíró László súlyos veresége miatt letargikus a hangulat a Jobbikban, sokan nem hiszik el Jakab Péter pártelnök utólagos "sikerpropagandáját". A pártvezetést is hatalmába kerítette a rossz hangulat: de nem magukban keresik a hibát. Úgy tudjuk, Lejer Zoltán pártigazgató elégedetlen volt a mozgósítással, azon belül is a pártalkalmazottak hozzáállásával.
Vágólapra másolva!

Bár Jakab Péter pártelnök a baloldal szempontjából "történelminek", "példamutatónak" értékelte a tiszaújvárosi-szerencsi választás végeredményét, a szervezeten belül közel sincs mindenki ezen az állásponton.

Letargia, reményvesztettség

Mint ismert, a vasárnapi megmérettetésen a Jobbik által "delegált", és a baloldali pártok által támogatott Bíró László kikapott fideszes ellenfelétől, Koncz Zsófiától. A jobbikos jelölt egy olyan körzetben maradt alul, ami a korábbi választási eredmények alapján inkább a baloldalhoz húz.

Az összefogás kudarca komoly vitákat generált a baloldalon, éppen ezért a legtöbb politikusuk gyorsan elfelejtené a bukást. Nem úgy Jakab, aki a választás óta valóságos győzelmi harsonákat zeng, azt bizonygatva, hogy mekkora siker született vasárnap, és milyen hatékony a baloldali pártok koalíciója. Csakhogy az Origo információi szerint ezzel még saját párttársai sem feltétlenül értenek egyet:

a Jobbikban sokan csalódottak Bíró veresége miatt, és nem hiszik el a pártelnök "sikerpropagandáját".

Úgy tudjuk, Lejer Zoltán pártigazgatót is megviselte a nagy arányú vereség: Jakab Péter jobb keze elsősorban amiatt borult ki, hogy szerinte a párt fizetett alkalmazottai és tisztségviselői nem vették komolyan a választást. Csak szelfizgetni mentek le a borsodi választókörzetbe, "fél órát maradtak", aztán mindenki ment a saját dolgára - érvelt információink szerint.

Lejer Zoltán jobbikos pártigazgató Forrás: Facebook

A párttagok inaktív hozzáállásáról megkérdeztük Lejert is. Többek között azt szerettük volna tőle megtudni: a Jobbik pártigazgatójaként hogyan értékeli az időközi választás eredményét, véleménye szerint hogyan sikerült a mozgósítás (a baloldali szövetségesek és a jobbikos alkalmazottak tekintetében egyaránt), valamint szerinte voltak-e hibák Bíró László kampányában? Cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk választ tőle.

Ezen a ponton fontos megemlíteni, hogy a politikusnak azért volt most kiemelt szerepe, mert pártigazgatóként ő felügyelte Bíró kampányát, többször is személyesen a körzetből. Hozzá hasonlóan aktív volt a mozgósításban elődje, "a lefokozott" Szabó Gábor, aki egykoron Vona Gábornál is nagyobb informális hatalommal rendelkezett párton belül. Mára az egykori MIÉP-es politikus csupán a párt országos választmányát vezeti.

Szerencs legnagyobb vesztese a Jobbik

A nyilvánvaló vereség ellenére némileg érthető a Jobbik elnökének hurráoptimizmusa: Szerencs elsősorban a Jobbik erőpróbája volt, a párt számára nagy volt a tét. Az összefogás Bíró indításával ugyanis azt tesztelte, vidéken hogyan működik jobbikos "vezérlettel" a baloldali összefogás.

A legtöbb elemző a tiszaújvárosi-szerencsi választás kapcsán a Fidesz jelentős győzelmén kívül a Jobbik baloldalon belüli térvesztéséről és a Demokratikus Koalíció (DK) pozícióinak javulásáról beszélt. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az Origónak nyilatkozva azt mondta, hogy Bíró veresége miatt Jakab Péterék egyértelműen rosszabb alkupozícióból várhatják 2022-t, Gyurcsány Ferencék pedig bebiztosították vezető helyüket a baloldalon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről