Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb baloldali közéleti szereplő ítéli el, hogy a baloldal antiszemita jelöltet indít Szerencsen

Vágólapra másolva!
Gerő András történész, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója az Élet és Irodalomban megjelent cikkben bírálta a baloldali pártokat, amiért a Tiszaújváros-Szerencs központú választókerületben az antiszemita, rasszista jobbikos Bíró Lászlót indítják. A baloldal döntését korábban támadta Tamás Gáspár Miklós és több más baloldali közéleti szereplő is.
Vágólapra másolva!

Gerő András - aki emlékeztet, hogy az antiszemitizmus a baloldalon Karl Marxszal indult - szerint a baloldal úgy gondolja, hogy egy "magasabb cél érdekében politikailag hasznos számára az antiszemitizmus felhasználása". Rámutat, hogy Bíró "bocsánatkérése" hazug volt, valójában nem is lehet bocsánatkérésnek nevezni.

"Mint nem először a baloldal történetében, megint az történik, hogy a politikai pragmatizmus érdekében szemet hunynak a rasszizmus felett, sőt ténylegesen támogatják azt, miközben hangosan hirdetik, hogy ők mindenfajta cigány- és zsidóellenességet elítélnek. Az antirasszizmus identitásuk egyik megkérdőjelezhetetlennek tartott pillére. A politikai pragmatizmus és az elvi hitelesség ebben az esetben nem fér össze" - írja Gerő András.

A történész azt is hozzáteszi: a baloldali pártok azt hiszik, hogy a szavazataik összeadódnak, csak azért, mert összeállnak. "Ezek után, ha ők a szavazatok összeadásában gondolkodnak, kérem, engem vonjanak ki.

- írja a történész.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről