Offshore cégek mögé rejtette milliárdokat érő villáját a Central Média vezetője

Vágólapra másolva!
Trükkös Zotyó, így becézik háta mögött az üzleti életben Varga Zoltánt, a Central Média tulajdonosát és kézi irányítóját. Aki nemrég gátlástalanul megnyirbálta az őt szolgáló újságírók bérét, csak hogy nagyobb osztalékot vihessen haza vadonatúj budai luxusvillájába. De most éppen ez a villa buktatta le a sokáig ügyesen rejtőzködő baloldali milliárdost – írta a Ripost.
Vágólapra másolva!

Varga Zoltán luxusvillájának története olyan, mint egy bűnügyi regény. Összes trükkjét, vagyonszerző, adóelkerülő manipulációit elárulja az épület bárki által hozzáférhető tulajdoni lapja.

Lépésről lépésre kiolvasható belőle, hogyan játszott az ingatlannal, hogyan építette egymásra a cégeit pénzmosó adóparadicsomokon keresztül.

Mesés ingatlanban él a Central Média tulajdonosa, Varga Zoltán Forrás: Ripost

Szövevényes cégháló az offshore paradicsomokban

A Remete utca és a Csiga út közé eső luxusvilla tulajdoni lapja ugyanis mindent elárul a módszereiről. Szerepel a tulajdoni lapon például a Pro Patria Capital, amelyik trükkös áttételeken keresztül a Brit Virgin-szigetek hírhedt offshore paradicsomában, Tortolán egy postafiók mögé lett elrejtve az ASSILEX GmbH Corp. révén (GB Tortola, British Virgin Islands, RoadTown, P.O. Box 3175).

Szerepel a tulajdoni lapon az Ada Immo Kft. is, ami Varga egyik titkos központjába, a Székely Mihály utcába volt bejegyezve.

Ennek tulajdonosi köre, köztük Varga, a többségi tulaj, már Panamában rejtőzött el. Egy olyan hírhedt címen, amelyet a nemzetközi média a Panama-papers nevű botránysorozatban a világ leginkább hírhedt adócsaló cégközpontjaként írt le.

(Cale53 Urbanizáción Obaririo, Swiss Tower, Piso 16).

1,2 milliárdos jelzálog

A luxusvilla tulajdoni lapjából kiderül az is, hogy az ingatlanra egyetemleges keretbiztosítéki jelzálogot jegyeztek be 1,2 milliárd forint erejéig. A keretbiztosítéki jelzálog lényege, hogy a keretbiztosítéki jelzálogot alapító szerződésben azokat a jogviszonyokat, illetve jogcímeket kellett feltüntetni, melyekből eredő követelések biztosítására a szerződés szolgált. Mivel a korábbi törvény nem tartalmazott korlátozó rendelkezést a keretbiztosítéki jelzálog alkalmazhatóságára vonatkozóan, az bármilyen jogviszonyból eredő, bármilyen jogcímen fennálló követelés biztosítására szolgálhatott.

Varga Zoltán luxusvillájában gyakran megfordulnak a baloldal prominensei Forrás: Ripost

Varga a keretbiztosítéki jelzálogot egy olyan cég nevében kötötte, amelyben irányítást biztosító befolyással rendelkezett a Belize-ben bejegyzett ANGLO-EUROPEAN Finance Corporation (BZ Belize, Belize City, 60 Market Square P.O. 364), de jelentős befolyással bírt a cégre az oregoni Torne Corporation (Oregon 97230-6660, Portland, 465 NE 181 st. Ave), sőt a cég tagja volt a Seychelles-re bejegyzett BONTON Enterprises Ltd. (SC Victoria, Mahé Seychelles, CrystalOffices) is.

Varga zugligeti luxusingatlanának korábbi tulajdonosai között ott van a Bayern Ingatlan Hungaria Kft. is, amely később a HVB Bankba olvadt be.

A HVB meg aztán az UniCredittel fuzionált, hogy ezt követően, bizonyára csak véletlenül, éppen ez a bank adjon 2016-ban 12 milliárd forintnyi hitelt Varga baloldali médiabirodalmára.

Varga Zoltán a kastélynak is beillő villában az emeleti teraszon és az alatta lévő placcon gyakran ad luxusestélyeket a baloldali média nemegyszer általa pénzelt prominenseinek.