Politico: Törölték a jogállamiság kifejezést az új mechanizmus leírásából az EU-csúcson

ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2020. július 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő brüsszeli újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió csúcstalálkozójának harmadik napján a Leopold parkban 2020. július 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Nem felvizezték, hanem törölték a "jogállamisági" mechanizmus szövegrészt az EU-csúcson a dokumentumból, Orbán Viktor "nem túsz többé" - írta hajnalban a Politico uniós forrásokra hivatkozva az Európa Tanács ülésén született kompromisszumról.
Vágólapra másolva!

A maratoni EU-csúcs negyedik napján, tegnap este írta a Politico, hogy az Európai Tanács elnöke, Charles Michel "rábólintva a magyar és a lengyel aggodalmakra", kiegészítette a jogállami mechanizmusról szóló javaslatát. Ez azt mondja ki, hogy a jogállamiság sérelme esetén EU-s forrásokat lehetne részben vagy teljesen megvonni tagállamoktól.

Ma hajnalban azonban, még mielőtt Charles Michel tweetelte volna az EU-csúcson a megállapodást, a Politico újabb, végleges verzióról írt a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban - hívja fel rá a figyelmet az ATV.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő brüsszeli újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió csúcstalálkozójának harmadik napján a Leopold parkban 2020. július 19-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az uniós portál úgy értesült, hogy Charles Michel új kompromisszumos javaslatot terjesztett az uniós állam- és kormányfők elé, ebben utal az uniós szerződésnek a demokráciával és a jogállamisággal foglalkozó részére: „az Európai Tanács hangsúlyozza a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát".

Mindazonáltal magának

az új mechanizmusnak a leírásakor a jogállamiság megemlítését törölték

- írta a Politico.

Az új megfogalmazás szerint bevezetik a költségvetés és a NextGenerationEU védelmére vonatkozó "feltételrendszert" - de a lehetséges szankciókat az Európai Tanács minősített többségével kell elfogadni. Ez utóbbi gesztus az erős, progresszív mechanizmust akaró tagállamok felé.

A Politico hajnali cikke szerint azt a bekezdést is törölték, amelyik felhívta az Európai Bizottságot a jogállamiság éves értékelésére, valamint az Európai Számvevőszéket a jogállamisági jelentéstételre a tagállamok esetében az EU-pénzek felhasználásáról.

Viszont a jogállamisági mechanizmus részleteivel, a szankciókkal kapcsolatos döntés a Európai Tanácsban minősített többséggel meghozható lesz - ismétli meg a Politico, hozzátéve: forrásaik megfogalmazása szerint a dokumentum új szövege így Orbán Viktor számára is "arcvesztés nélkül elfogadható", másrészt a magyar miniszterelnök "nem lesz túsz többé".