Szijjártó Péter: Aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja

Szijjártó Péter
Budapest, 2018. december 3. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Vestfrost Zrt. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. december 3-án. A dán vállalat Csongrádon 4,4 milliárd forint beruházással bővíti hűtőgépgyártó és raktározási kapacitását, amelyhez a magyar állam 1 milliárd 50 millió kormányzati támogatás ad, a beruházással 93 új munkahely jön létre. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A Selyemút menti országok migrációs kérdéseire fokuszáló Budapest Folyamat szerdai isztambuli üléséről a külügyminiszter azt mondta, megint minden arról szólt, hogy a migráció mennyire jó és mindenki számára szükséges folyamat.

Elmondta, hogy

a magyar delegáció felszólalásáig senki sem beszélt arról, hogy a migráció milyen biztonsági kockázatokkal jár,

és hogy minden országnak joga van eldönteni, részt kíván-e venni bármilyen formában a migrációs folyamatokban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az ülés célja az volt, hogy részenként „áttolják” az ENSZ globális migrációs paktumát, amit decemberben nem sikerült elfogadtatni. Továbbá egy záródokumentumot próbáltak elfogadtatni, amiben utaltak a globális migrációs csomagra, és amiben ismételten olyan kontextust állítottak elő, miszerint a migráció a jó válasz az előttünk álló kihívásokra. Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy Magyarország ezt egészen ellenkezőképpen gondolja,

ezért sikerült meghiúsítani az egyhangú elfogadtatást azzal, hogy a négy visegrádi ország, továbbá Ausztria és Olaszország nem írta alá a dokumentumot,

mondván, hogy a migrációnak vannak kockázatai, és az arról szóló döntések meghozatala nemzeti hatáskör.

A dokumentum, egyhangú elfogadása esetén, a nemzetközi politikai és jogi élet hivatkozási pontjává válhatna, ezt próbálták a globális migrációs csomaggal is elérni.

– jegyezte meg.

Szijjártó Péter a Kossuth rádió Jó, reggelt Magyarország! című műsorában azt mondta, elfogadhatatlan a globális migrációs paktumra történő bármiféle utalás, mert abban a csomagban a határsértéseket relativizálják.

Az ENSZ a dokumentummal azt próbálta elérni, hogy a határsértéseket ne bűncselekményként bírálják el az országok,

márpedig a határsértés az adott ország szuverenitása elleni bűncselekmény – hangsúlyozta a külügyminiszter.

A Budapest Folyamatban a részt vevő országok a Selyemút térség – Afganisztán, Pakisztán, Banglades, Irak, Irán – migrációs kérdéseire fókuszálnak. Ezt az 1993-ban létrehozott együttműködést azért nevezték el így, mert a résztvevők első hivatalos találkozója a magyar fővárosban volt. Mára összesen 52 állam vesz részt a Budapest Folyamatban, és 7 ország rendelkezik megfigyelői státussal, többek között az Egyesült Államok. Magyarország ebben az együttműködésben társelnökként vesz részt, az elnöki feladatokat 2006 óta Törökország látja el.