Az LMP szerint hiteles a Jobbik néppárti fordulata

Keresztes László LMP társelnök
Keresztes László Lóránt az LMP társelnöke
Vágólapra másolva!
Hiába a sorozatos botrányok a Jobbik körül, az LMP még mindig úgy gondolja, hogy hiteles volt a Jobbik néppárti fordulata, mindezt azzal magyarázva, hogy Szávay István antiszemita megjegyzésének is meglett a következménye, és visszaadta mandátumát. Keresztes László Lóránt tegnap az Echo TV-ben úgy nyilatkozott, hogy a Jobbik egészére vonatkozóan nem lehet azt mondani, hogy rasszista. Az Európai Zöldpárt szóvivője szerint viszont, ha az LMP közeledik a Jobbikhoz, elválnak az Európai Zöldektől az útjaik.
Vágólapra másolva!

Az Echo TV Napi Aktuális műsorának volt tegnap vendége az LMP társelnöke, ahol többek között azt mondta, hogy Philippe Lamberts, az Európai Zöldek szóvivőjének nyilatkozata, amit az Azonnalinak adott, egy kicsit félreértelmezett volt. A szóvivő ugyanis azt mondta, ha az LMP a Jobbikhoz fog közeledni, akkor elválnak az útjaik. Keresztes László Lóránt viszont azt mondta, hogy "éppen az ebben a frakcióban ülő Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője kezdeményezte Magyarországon a teljes körű összefogást, a Jobbikot is ideértve, és őt nem zárták ki ebből a frakcióból". Hozzátéve, hogy ez nem volt egy releváns kijelentés, és jóban van az Európai Zöld Párt vezetőségével.

Keresztes László Lóránt arra a felvetésre, miszerint Thomas Waitz, az Osztrák Zöld Párt európai parlamenti képviselője továbbra is úgy véli, antiszemita és rasszista politikusok ülnek a Jobbikban, úgy reagált, annak ellenére, hogy szomszédok vagyunk, Thomas Waitz nem látja át teljes mértékben a magyar politika helyzetét. Szerinte nem lehet egy pártra azt mondani, hogy rasszista.

Keresztes László Lóránt az LMP társelnöke Forrás: Facebook

A Jobbik mosdatása itt nem ért véget, ugyanis az LMP társelnöke azzal magyarázta a párt néppárti fordulatának hitelességét, hogy Szávay István visszaadta mandátumát, minekután egy hangfelvételen egy zsidó nő megütésével viccelődött. Arról azonban már nem tett említést Keresztes, hogy a Jobbikos Szávay helyére az a Bencsik János lépett, aki korábban megvédte a zsidók listázását kezdeményező Gyöngyösi Mártont, ő maga pedig név szerint listázott amerikai zsidó állampolgárokat.

Ahogyan arról sem beszélt az LMP társelnöke, hogy Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezető-helyettese jókat nevetett korábban Pörzse Sándor antiszemita viccein, és bűnözőként beszélt a zsidókról. Továbbá egy Köves Slomó, ortodox rabbinak címzett nyílt levelében többek között azt írta, hogy

Ha ez nem lenne elég, Jakab a homoszexuálisokba is belerúgott, őket ugyanis aberráltaknak nevezte egy hangfelvétel szerint. Ugyanezen a felvételen azt is sérelmezi, hogy a zsidó bűnözőknek kóser ételt kell hozni egy drága miskolci étteremből, mert "neki még ahhoz is joga van". Jakab Péter antiszemita botrányait itt szedtük össze, azóta ráadásul még egy botrányos felvétel került elő, amin rasszista megjegyzést tesz.

Hullanak a csontvázak a Jobbik szekrényéből, de ez nem zavarja az LMP-t

A Jobbik jelenlegi elnöke, Sneider Tamás pedig egy hangfelvételen a cigányok „agyonütéséről" beszél hozzátéve, hogy még mindig jobb, ha valaki a muszlim hitre tér át, mint a zsidóra. A pártelnök esküvőjéről pedig egy olyan videó szivárgott ki, ahol a felesége náci karlendítést imitál. Sneider egyébként korábban szkinheadvezér volt Egerben, ebben az időszakban társaival egy mozgássérült férfit kábelekkel, botokkal megvert, amiért a bíróság jogerősen elítélte.

Kulcsár Gergely a Jobbik korábbi országgyűlési képviselője a holokauszt áldozatainak emléket állító Duna-parti cipőkbe köpött bele, vagy épp horogkeresztekből összerakott üdvözlőlevelet küldött párttársainak. Kulcsár azóta is tagja a pártnak.

Az LMP korábbi vezetése, élén a Párbeszédbe átülő Szabó Tímeával elítélte az antiszemita és rasszista megnyilvánulásokat, és azt mondták, ügyek mentén sem hajlandóak együttműködni a Jobbikkal, de ez a felfogás úgy tűnik, mind az LMP-ben, mind a Párbeszédben gyökeresen megváltozott. Ezek az elvek azóta felszívódni látszanak, hiszen nemcsak ügyek mentén dolgoznak most együtt, de sajtóhírek szerint az önkormányzati választásokon is összedolgoznának. A baloldali pártokhoz való közeledés ellenére viszont az látható, hogy továbbra is a legantiszemitább, legrasszistább és legradikálisabb politikai pártnak tartják a Jobbikot a magyar emberek, ez derült ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatásából, amelyet most hoztak nyilvánosságra.