Felmérés: Elsöprő siker volt Orbán Viktor évértékelője

Orbán Viktor évértékelő, 2019
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjét figyelemmel kísérők 73 százalékának kedvező véleménye van a beszédről – derül ki a Századvég friss felméréséből. A magyarok 94 százaléka üdvözli a bölcsődei ellátás kiteljesítését, 84 százalék pedig a fiatal házasok számára elérhető 10 millió forintos kedvezményes kölcsön bevezetését.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délután tartotta 21. évértékelő beszédét a Várkert Bazárban. A miniszterelnök amellett, hogy összegezte az elmúlt időszak eredményeit és a jövő kihívásait, fontos bejelentéseket is tett. Az elhangzottak alapján hétpontos családvédelmi akcióterv indul, továbbá a középiskolások külföldi nyelvtanulását is támogatni fogja a kormány.

A túlnyomó többségnek kedvező a véleménye

A Századvég a beszédet követő órákban gyors közvélemény-kutatást végzett annak érdekében, hogy felmérje, hogyan értékelik a magyarok a beszédet, és mi a véleményük a frissen bejelentett intézkedésekről.

A megkérdezettek 35 százaléka a hírekben hallott vagy olvasott a miniszterelnök évértékelő beszédéről, további egynegyedük a közvetítést is figyelemmel kísérte, míg 40 százalék nem nézte a beszédet, és nem is hallott az elhangzottakról.

Azok többsége, akik figyelemmel kísérték az évértékelőt, vagy értesültek róla a híradásokban, kifejezetten pozitív véleménnyel voltak a beszédről.

57 százalék teljes mértékben kedvező, 16 százalék inkább kedvező véleményt formált róla, és csak 19 százalék nyilatkozott negatívan.

Elsöprő többség az intézkedések mellett

A kutatás alapján a miniszterelnök által bejelentett intézkedéseket a magyarok jelentős többsége üdvözli. A családvédelmi akcióterv elemei közül a legmagasabb támogatottsága a bölcsődei ellátás kiteljesítésének van, mellyel a válaszadók 94 százaléka értett egyet.

A megkérdezettek 92 százaléka támogatja a CSOK kiterjesztését használt lakásokra is, 88 százalék üdvözli a nagyszülői gyed bevezetését, 87 százalék pedig a nagycsaládosoknak szóló jelzáloghitel-támogatást.

Hasonlóan magas az egyetértés a fiatal házasoknak szánt 10 milliós kedvezményes kölcsönnel (84 százalék), a négygyermekes nők szja-mentességével (78 százalék) és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával (77 százalék). A középiskolások külföldi nyelvtanulásának támogatását a válaszadók 90 százaléka támogatta.

A beszéd más elemeit, üzeneteit is kedvezően fogadták a válaszadók.

A magyarok elsöprő többsége (93 százaléka) osztja a miniszterelnök nézeteit azzal kapcsolatban, hogy bevándorlók helyett magyar gyermekek születésére van szükség hazánkban a népességfogyás megállításának érdekében.

Emellett a lakosság többsége (60 százaléka) egyetért Orbán Viktor azon állításával is, mely szerint a soron következő európai uniós választások tétje az, hogy sikerül-e megállítani Brüsszel bevándorláspárti politikáját.