Magyarország kiemelkedően fontos a régióban az Egyesült Államoknak

POMPEO, Mike; Hivatalos látogatásra érkezett Budapestre Michael_Richard_POMPEO, az USA külügyminisztere.
Budapest, 2019. február 11. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen a hivatalos látogatásra érkező Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Liszt Ferenc-repülőtéren 2019. február 11-én. MTI/KKM/Kovács Márton
Vágólapra másolva!
Budapesten kezdte meg európai körútját Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere. Legutóbb nyolc éve járt amerikai külügyminiszter Magyarországon, így a mostani látogatás egyértelműen mutatja, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok jól működnek, és a térségben kiemelten fontosak vagyunk Washington számára. A magyar külpolitika mozgásterének bővülését, illetve a miniszterelnök vezető szerepét pedig az illusztrálja jól, hogy a múlt héten Orbán Viktor a visegrádi négyekkel közösen Angela Merkel német kancellárral tárgyalt, míg a jövő héten a Benjamin Netanjahúval találkozik.
Vágólapra másolva!

Nyolc év után először érkezett amerikai külügyminiszter Budapestre. Mike Pompeo európai turnéjának első pontja a magyar főváros. Mindez azt mutatja,

Magyarország szerepe jelentősen felértékelődött a közép-európai térségben és a kontinensen, erre pedig már Washingtonban is odafigyelnek.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen a hivatalos látogatásra érkező Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Liszt Ferenc-repülőtéren Forrás: MTI/KKM/Kkm/Kovács Márton

Pompeo mostani látogatásának többek között a jelentőségét az adja, hogy a korábbi Obama-adminisztráció idején ideológiai okokból elhidegülő amerikai-magyar politikai kapcsolatok Donald Trump győzelmét követően ismételten a korábbi szintet érték el.

A magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok a korábbi években a politikai viták ellenére is kiválóak voltak, de a 2017-es adminisztráció hivatalba lépésével ez tovább fejlődött. A mostani látogatás előtt érdemes azt is megemlíteni, hogy az Egyesült Államok mellett Magyarország az elsők között utasította el az ENSZ migránspaktumát. Mindez szintén javította a politikai kapcsolatokat, aminek a betetőzése a mostani külügyminiszteri látogatás.

Orbán Viktorral is tárgyal majd az amerikai külügyminiszter Forrás: AFP/Johannes Eisele

Orbán: Magyarország az USA szövetségese

Magyarország NATO-tagállam és az Amerikai Egyesült Államok szövetségese. Erről a magyar emberek népszavazáson döntöttek – minderről még január 29-én beszélt Orbán Viktor.

Magyarország kormányának továbbra is az a célja, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal fennálló szövetségesi kapcsolatát erősítse.

Ennek szellemében készülünk Michael Richard Pompeo külügyminiszter úr budapesti látogatására – nyilatkozta akkor a kormányfő.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az európai körútját Budapesten kezdte. Mindez jól bizonyítja, Magyarország felértékelődött Wasington szemében Forrás: AFP/2019 Getty Images/Zach Gibson

Középpontban a védelem

A Magyar Nemzet azt írta, védelmi beszerzésekről is ejthetnek szót a felek – amely leginkább a NATO-szövetségesek védelmi kiadásainak növeléséről szól –, így a honvédség felszerelése egy új rakétakomplexum-rendszerrel és az ahhoz tartozó rakétákkal gyarapodhat. Ehhez szorosan kapcsolódhat a lengyelek vasárnapi bejelentése, miszerint 414 millió dollárért vásároltak rakétatüzérségi rendszert. Az Egyesült Államok és Magyarország között létrejöhet

egy védelmi megállapodás, amely Magyarországon keresztül harmadik országokba irányuló amerikai csapatmozgások jogi kereteit is szabályozza.

John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója a múlt heti Twitter-üzenetében nemcsak azt árulta el – miután megbeszélést folytatott Szijjártó Péterrel a Fehér Házban –, hogy Mike Pompeo külügyminiszter hétfőn érkezik Budapestre, hanem azt is, hogy körülbelül milyen témák lesznek a villámlátogatáson, a tárgyalóasztalon. Kitwittelte ugyanis, hogy ő miről tárgyalt a magyar külügyminiszterrel.

Bolton első helyen említette a védelmi együttműködést, aztán az energiadiverzifikációt és a szembeszállást az „ártalmas” orosz befolyással, valamint a NATO-elkötelezettséget.

John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó az első helyen említette a védelmi együttműködést Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Gulyás: Cél a minél nagyobb diverzifikáció

Az amerikai külügyminiszter budapesti látogatásáról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt pénteken a gázszállítási/energiaügyi kérdések kapcsán azt mondta: Európa gyengesége, hogy az elmúlt évtizedekben nem történt meg a diverzifikáció, és nem csökkent eléggé az orosz gáztól való függőség. A magyar kormány törekszik a diverzifikációra. „Az ár a nehéz” az amerikai tárgyalásokban.

Ha az ár nem lenne versenyképes, akkor az a cél, hogy nemzetstratégiai szempontból olyan előnyös helyzetbe kerüljünk, ami miatt a magyar kormánynak mégis megéri a gázvásárlás

– fogalmazott a miniszter.

A múlt héten Szijjártó Péter a földgázimport diverzifikációs lehetőségéről tárgyalt Rick Perry amerikai energiaügyi miniszterrel Washingtonban.

– mondta Szijjártó Péter. A diverzifikáció következő lépése most Magyarország egyik NATO- és egyik európai uniós szövetségesén múlik – hívta fel a figyelmet a külügyminiszter. Ami az amerikai cseppfolyós gázt illeti: a horvátországi Krk LNG terminálja, akkor lehet igazán sikeres, ha Magyarország is támogatja.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter találkozója Forrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

Pompeo élesen bírálta Obamát

Pompeo képviselői korszaka alatt Barack Obama leghangosabb kritikusainak egyike volt. Pompeo kritizálta az Iránnal szembeni megenyhült demokrata álláspontot, ugyanis a perzsa államot a terrorizmus egyik legnagyobb támogatójának látja. Ezzel szemben Izrael önvédelmének joga mellett konzekvensen kiállt, és több alkalommal méltatta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök politikáját is.

Mike Pompeo már külügyminiszterré válása előtt is fontos szerepet játszott Trump kormányzásában, igaz, ezt a háttérből végezte.

A CIA igazgatójaként napi kapcsolatban volt Trumppal, és ő tartotta azokat a rendszeres elnöki tájékoztatókat, amiket a liberális média szerint ugyan Trump rendre elbliccelt, ám más lapok szerint igenis fontos kapcsolatot épített ki az amerikai elnökkel. Trump úgy nyilatkozott, hogy jól ismeri Pompeót, és hogy „nagyon hasonlóan jár az agyunk”. Annyi bizonyos, hogy Mike Pompeo külügyi kérdésekben a legkevésbé sem a visszahúzódás politikáját képviseli – olvasható a Mandiner.hu összeállításában.

Egyre nagyobb külpolitikai mozgástér

Pompeo budapesti látogatása a magyar külpolitikai mozgástér megnövekedésének is a bizonyítéka. Mindezt jól mutatja, hogy Orbán Viktor múlt héten Pozsonyban a visegrádi kormányfőkkel közösen tárgyalt Angela Merkel német kancellárral. Jövő héten pedig szintén a visegrádi négyekkel közösen Izraelbe utazik, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tárgyaljanak.