Karácsony Gergely szerint nem nácizmus, hogy Gyöngyösi listázta volna a zsidókat

Karácsony Gergely; Vona Gábor; Szél Bernadett ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ felirat Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök-jelölt névtábla politikus politikusnő SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2018. március 12. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd (b), Szél Bernadett, az LMP (b2) és Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a Független Diákparlament oktatásról rendezett miniszterelnök-jelölti vitáján a VI. kerületi Gödör Klubban 2018. március 12-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Minden pillanatában tanulságos interjút adott a baloldali főpolgármester-jelölti casting első fordulójának győztese, Karácsony Gergely a Hír TV-nek. A Párbeszéd társelnöke több mint tíz percig védte a náci botrányokban túltengő Jobbikot. Szavaiból kiderült, hogy Gyöngyösi Márton zsidólistázós felvetése szerinte nem nácizmus, Sneider Tamás romaverése nem rasszizmus, cigányagyonverős mondata pedig "egy kiragadott beszélgetés" része volt. Bámulatos és figyelemreméltó átváltozás Karácsony Gergelytől - nem először pályafutása során. 
Vágólapra másolva!

A magyar politika egyik legnagyobb mezváltója, Karácsony Gergely volt a Hír TV vendége kedd este, ahol tíz hosszú percig mentegette a náci ügyei kapcsán a Jobbikot. Mindez azért is furcsa, mert korábban olyanokat mondott, hogy

  • "abban az ellenzéki együttműködésben, amiben én gondolkodom, jelenleg nincs helye a Jobbiknak";
  • "a pártban továbbra is vannak nácik, csak most nem aktívak, mert megtiltották nekik a nácizmusuk gyakorlását".

Csakhogy pár hónap alatt csodálatra méltó változás történt Karácsonnyal, aki tegnap már arról számolt be, hogy a Jobbik nem náci, teljesen megváltozott, hiszen a nácik egytől egyig elhagyták a pártot. A műsorvezető közbevetette, hogy akkor mi a véleménye a pártban maradtak kijelentéseiről, egész pontosan Gyöngyösi zsidólistázós, Snieder cigányagyonverős, és Kulcsár Gergely cipőbe köpős megnyilvánulásairól. Karácsony összesítéséből kiderült, hogy

igazából semmi különösebb probléma nincs ezekkel a kijelentésekkel, hiszen vagy régiek, vagy kiragadottak voltak, vagy nem úgy értették.

Részleteiben így nézett ki Karácsony bámulatos átváltozása:

  • "Durva megfogalmazása ez a dolgoknak" - így reagált a riporternek arra a felvetésére, miszerint Gyöngyösi listázta volna a zsidó származású képviselőket. "Nem gondolom, hogy ez önmagában nácizmus, nagyon rossz mondat volt" - tette hozzá. Egy mondattal később pedig kerek-perec kijelentette, hogy nem nácizmus zsidó képviselőket listázni.
  • Viszont Kulcsár Gergely Duna-parti cipőbe köpős mutatványát visszataszítónak értékelte, sőt, ez már szerinte is kimeríti a nácizmus fogalmát. "Ennek a fiatalembernek nem találkoztam a nevével az elmúlt időszakban" - mondta mentegetésképpen arról a politikusról, aki jelenleg a Jobbik regionális igazgatója. "Olyan nagy vezető nem lehet, ha sem ön, sem én nem tudom, hogy milyen vezető" - tette fel a koronát eddigi teljesítményére. Vagyis, mostantól elég, ha Karácsony valakiről demonstratívan nem tud, és akkor már nem is létezik.
  • Sneider Tamás romaverésével alapvetően nincs gond, mert régi történet, a cigányverős mondatával még annyira sem, mert az "egy kiragadott beszélgetés volt, ami egy nagyon-nagyon rossz vicc volt."

Az instant klasszikus interjú egyik csúcspontja az volt, amikor az adás végén az átalakuló politikus bocsánatot kért a riportertől, amiért a beszélgetés során több alkalommal minősítgette őt. "Elnézést kérek, ha nem voltam kellően udvarias" - fejezte be Karácsony az ön- és Jobbik-mentegetést.

Karácsony Gergely mondataira rövidesen még visszatérünk.