Vágólapra másolva!
Semmi rendkívüli nincsen abban, hogy a Szépművészeti Múzeum festményeket vagy műtárgyakat kölcsönöz ki bizonyos összeg fejében közintézményeknek vagy magánszemélyeknek. Európa több országában van hasonló gyakorlat.
Vágólapra másolva!

Európa számos országához hasonlóan a magyar múzeumoknak, így a Szépművészeti Múzeumnak is az egyik szakmai szolgáltatása a műtárgykölcsönzés. Ebben semmi rendkívüli nincs, európai, sőt az Európai Unió által támogatott kulturális gyakorlat, hiába vitatják ennek jogosságát egyes médiumok. A nemzeti vagyon részét képező festményeket ugyanis így szélesebb közönség láthatja, és megóvásuk is biztosabb, mintha egy raktárban porosodnának.

A Szépművészeti Múzeum is rengeteg képet és műtárgyat adott kölcsönbe Fotó: Szabó Gábor - Origo

Több ezer festményt kölcsönöznek

A Szépművészeti Múzeumtól jelenleg is több ezer festményt kölcsönöznek a különböző közintézmények. Az MTA, a Kúria, az Országos Bírói Hivatal körülbelül 30-30 darab festményt, az ELTE 13 darab festményt, az ombudsmani hivatal körülbelül 8 darab festményt, a Budavári Önkormányzat közel 20 festményt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 6, a Budapest Műszaki egyetem körülbelül 60 darab, az Országgyűlés Hivatala – beleértve a Parlamentben és a Képviselőházban is látható képeket – körülbelül félezer festményt bérel.

A brüsszeli székhellyel rendelkező Magyarország Európai Unió melletti állandó képviselet körülbelül 8 darab festményt kölcsönöz.

A különböző kormányzati épületekben, minisztériumoknál is több száz kép található, de van festmény a Római Magyar Akadémián, több önkormányzatnál, az ügyvédi kamaránál, az ítélőtáblánál, a Budapesti Temetkezési Vállalatnál.

Csak írásbeli szerződés esetén adnak kölcsön

A múzeum honlapján is megtalálható leírás szerint a múzeum stratégiai célja, hogy – széleskörű hazai és nemzetközi szakmai együttműködéseit erősítve – műtárgykölcsönzések segítségével is növelje a látogatói hozzáférést a Szépművészeti Múzeum vagyonkezelésében lévő műtárgyakhoz. A kölcsönzés menetének leírása és a szükséges dokumentumok a múzeum holnapján bárki számára elérhetőek. A Szépművészeti Múzeum kizárólag olyan intézmény/szervezetnek kölcsönöz műtárgyat, amely a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározottak szerint átlátható szervezetnek minősül.

A Szépművészeti Múzeum a kulturális javakat kizárólag határozott időre szóló, írásbeli szerződés alapján adhatja kölcsön.

A Szépművészeti Múzeum nyilvántartásában szereplő kulturális javak nem muzeális intézmény számára történő kölcsönzéséhez a kultúráért felelős miniszter hozzájárulása szükséges,

amelynek megkérése a Szépművészeti Múzeum (mint kölcsönadó) kötelezettsége. A kölcsönzés tárgyát képező kulturális javak csak az engedély kézhezvételét követően szállíthatók el.

forrás: Jeney Gabriella

Az uniós minta

Az Európai Unió gyűjteményi mobilitás projektjének évek óta célkitűzése, hogy minél szélesebb hozzáférést biztosítson Európa rendkívül sokszínű kulturális örökségéhez. A projekt egyik prioritása 2004 óta az úgynevezett „hosszú távú műtárgykölcsönzés" (long term loan) elveinek lefektetése. A jogintézménynek számos előnye van: a hat hónapot meghaladó műtárgykölcsönzésnek köszönhetően vásárlás nélkül gazdagíthatók az állandó gyűjtemények, feloldhatatlannak tűnő műtárgy-restitúciós problémák simíthatók el (a Pergamon Múzeum és a Görög Kulturális Minisztérium közötti egyezmények), a műtárgyak olyan speciális konzerválásban-restaurálásban részesülhetnek, amelyet egyebekben a kölcsönadó nem engedhetne meg magának, s a kölcsönadó ugyanakkor enyhíthet a minden múzeumot sújtó hely- és tárolási problémákon.

A francia Louvre egy múzeumi műtárgyat ad kölcsön az araboknak, abból nyílt meg 2017-ben Abu Dabiban „az arab Louvre".

A 30 évre megkötött szerződés értelmében 1 milliárd euró fejében Párizs, amelyet a 12 köztulajdonban lévő neves francia múzeum közös szervezete, az Agence France-Muséums képvisel, a szakértelmet bocsátja rendelkezésre, műtárgyakat kölcsönöz és ideiglenes tárlatokat rendez.

Csupán a Louvre nevének használatára adott koncesszió 2037-ig 400 millió eurós bevételt jelent.

Bécsben így működik a kölcsönzés

A világ minden valamirevaló nagyvárosában, például a szomszédos Bécsben a képkölcsönzés mindennapos dolog. Orvosi rendelők, irodák, de persze kicsit módosabb magánszemélyek is gyakran bérelnek vagy kérnek ki hosszabb időre festményeket, műtárgyakat. Az osztrák fővárosban bárki már havi 2,5 euróért, vagyis 7-800 forintért bérelhet képeket a városi képtárból, majd felakaszthatja otthon a falra. Akár négyet is elvihet egyszerre.

Bécsben ez már 1979 óta így működik. Akkor alakult meg ugyanis német mintára a bécsi Artothek, ami lehetőséget ad a bécsi lakosoknak arra, hogy közeli kapcsolatba tudjanak kerülni a művészettel. Több mint 1700 grafika és festmény kölcsönözhető (a teljes gyűjtemény mintegy 30 ezer darabot tesz ki), bőven van miből válogatni. Az Artothek a bécsiek körében rendkívül népszerű, átlagban 12 500 kölcsönzés van egy évben.