Durva pazarlás: több tucat zsemlét dobott kukába a Tesco

Győr Tesco, élelmiszerpazarlás, kidobott élelmiszer
Vágólapra másolva!
Alig fért a kukába az a rengeteg kifli és zsemle, amit a győri Tesco dobott ki. A péksüteményektől a kuka tetejét sem lehetett lecsukni, a környékbeliek felháborodtak a pazarlás miatt. A szemfüles vevő fotóját a Ripost szúrta ki.
Vágólapra másolva!

„Győr! Szigethy Tesco. Nem kellett senkinek. Megy a pazarlás ezerrel” – ezzel a kísérőszöveggel osztotta meg egy férfi a sokakat megbotránkoztató fotót.

A Ripost szerint a győri Tesco tette

tökéletes bizonyítéka a pazarlásnak,

hiszen ha a zsemlék már nem is voltak frissek, zsemlemorzsának bedarálhatták volna, vagy esetleg felajánlhatták volna egy állattartó gazdaságnak.

A kuka tetejét sem lehetett lecsukni, olyan sok pékárut dobtak ki a győri Tesco mögött Forrás: Végső Zsolt (Ripost)

A lap az ügyben felkereste a Tesco sajtóosztályát, akik

elismerték, hogy a szemétbe dobták az élelmiszert.

A cikkben ugyanakkor felidézték, Csehországban épp a napokban lépett hatályba egy új jogszabály, melynek értelmében a szuper- és hipermarketeknek kötelező lesz átadniuk a nem értékesített, hibás, de még fogyasztható termékeket a segélyszervezeteknek. Magyarországon nincs ilyen kötelezettség, de (főleg kisvállalkozások) önkéntes alapon rászorulóknak adják az élelmiszert.

A Tesco közleménye

Az Origónak reagált a Tesco az esetre. Azt írják, hogy

Győrben 10 Tesco áruház van. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület helyi szervezetei 2 üzletünkben heti hét napon mentenek élelmiszert, míg további 5 üzletben hétfőtől péntekig tudják megoldani a termékek átvételét, köztük a Szigethy úti áruházunkban is (itt 2017. decemberben indult el a program és azóta összesen több mint 8 tonna élelmiszert adtunk át csak ebből az üzletből).

Azok a termékek, amik péntekről szombatra, vagy szombatról vasárnapra maradnak meg, a hétfői napon - élelmiszerhigiéniai okokból - nem adhatóak át jótékonysági célra partnereinknek, így ezek valóban a kommunális hulladéktárolóba kerülnek.

Győri áruházainkból októberben több mint 20 000 kg, novemberben pedig közel 17 000 kg élelmiszert mentettünk meg.

Az áruházlánc azt is írja, hogy Magyarországon 2014 szeptemberétől 2018 november végéig, összesen

több mint 17 000 tonna adományt adott át az áruházlánc.

Ez a mennyiség több mint 43 millió adag ételnek felel meg. Az adományozás a 205 áruházunkból jelenleg több mint 160 áruházban zajlik.