Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok időjárása miatt egyre több hajléktalan keresi fel a szállókat. A tél és a fagy életveszélyes lehet számukra, ezért a nappali melegedőkben és az éjjeli menedékhelyeken is többen fordulnak meg. 
Vágólapra másolva!

Országszerte összesen több mint

19 ezer 500 férőhely - 7500 nappali és 12 ezer éjszakai szállás - áll rendelkezésre.

Jelenleg a férőhelyek telítettsége országosan kilencven százalékos, ami "azt jelzi, hogy már többen veszik igénybe a segítséget, ugyanakkor még továbbra is bőven van üres kapacitás, minden jelentkező elhelyezése biztosított" - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében.

A közlemény szerint

2018 októbere óta mintegy 1600-zal több ember vette igénybe a hajléktalanellátást, mint előtte.

Illusztráció Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Megjegyezték azt is, hogy a hajléktalanok számára az üres férőhelyekről az országosan működő hét regionális diszpécserközpont ad naprakész tájékoztatást. Több mint 200 állami és karitatív szervezet segít a rászorulóknak, így senkinek sem kell a szabad ég alatt töltenie a hideg éjszakákat.

Télen a több mint 9,1 milliárdos támogatáson túl 300 millió forint tartalékforrás biztosításával segítette a kormány a jogszabály módosításból fakadó szociális többletfeladatok ellátását - írták.

Az Emmi kiemelte: a kormány - "szemben az ellenzéki pártok felelőtlen álláspontjával" - továbbra is arra törekszik, hogy

senki ne éljen életvitelszerűen az utcákon, erdőkben, hanem vegye igénybe a rendelkezésre álló szálláshelyeket.

A hajléktalanszállókon nemcsak a szállás, tisztálkodás és étkezés biztosított, de a szociális munkatársak képzéssel, egészségügyi ellátással, jogi segítséggel, munkahely kereséssel is segítenek kitörni a hajléktalan életformából - írták.