Újra visszaélne a mentelmi joggal Gyurcsány és Botka ügyvédje

Gyurcsány-Czeglédy, Gyurcsány Ferenc, Czeglédy Csaba
Vágólapra másolva!
Gyurcsány és Botka ügyvédje, a hat és fél milliárdos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba újra mentelmi jogot szerezne azáltal, hogy felkerül a szocialisták EP választási listájára - írta a Magyar Idők. Czeglédy a Magyar Idők értesülései szerint már tárgyalásokba is kezdett erről, ám úgy tűnik, nem az MSZP, hanem Gyurcsány Ferenc DK-ja lehet majd az, aki segít neki.
Vágólapra másolva!

A Magyar Idők arról ír, hogy Czeglédy ügyvédei minden trükköt bevetnek, hogy azt sugallják a közvélemény számára, hogy enyhítették a volt szocialista politikussal szembeni gyanút.

Szabadlábra kerülését is azzal magyarázták, hogy már „csak" felbujtóként szerepel a nyomozati iratanyagban, mivel bűnösségére nincs bizonyíték, írta a PestiSrácok.hu. A Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője, a Czeglédy-ügy előadó ügyésze, Szanka Ferenc azonban tagadta az enyhítést a portálnak.

Gyurcsány-Czeglédy, Gyurcsány Ferenc, Czeglédy Csaba Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely, Szigetváry Zsolt

Elmondta az ügyész azt is, hogy továbbra is bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és gazdasági csalás ügyében folyik az eljárás.

Gyurcsány ügyvédjét a megalapozott gyanú szerint továbbra is 6 és fél milliárd elcsalásának értelmi szerzőjeként, a bűnszervezet vezetőjeként gyanúsítják.

A lap szerint a módosított gyanúsításban csupán azért szerepel felbujtóként, mert Czeglédy nem közvetlenül, hanem a cége, a Human Operator Zrt. munkatársain keresztül nyújtotta be a bűncselekményt megvalósító adóbevallásokat.

Azonban, ahogy arról a Magyar Idők is beszámolt, a felbujtó büntetőjogi felelőssége nem enyhébb, hanem éppen azonos a bűncselekmény elkövetőjével.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Azért csúszik a vádemelés, mert Czeglédy és védői poligráfos vizsgálatot kértek, mert állításuk szerint a politikus csak így tudja bizonyítani, hogy az ellene legutóbb született három terhelő vallomás nem igaz.

A Magyar Idők több forrásból is úgy értesült, hogy Czeglédy az országgyűlési választásokhoz hasonlóan igyekszik kijátszani a törvényeket, és mentelmi jogot kíván szerezni, most épp azáltal, hogy felkerül a szocialisták európai parlamenti választási listájára.

A hírek szerint erről tárgyalásokba is bocsátkozott Harangozó Tamással (MSZP), aki a Magyar Időknek tagadta ezt.

"Nem merült fel Czeglédy Csaba szerepeltetése az MSZP EP-listáján, amivel kapcsolatban nekem személy szerint semmilyen feladatom nincs. Ebből következően nem egyeztettem Czeglédy Csabával a kérdésről, és másról sem" – mondta a Magyar Idők megkeresésére Harangozó Tamás.

A Magyar Időknek egy szocialista forrás azt mondta, hogy ha valóban van szándék Czeglédy EP-listán való szerepeltetésére, az inkább Gyurcsány Ferencék részéről lenne érthető.

Tény ugyanakkor, hogy a tavalyi országgyűlési választások előtt is felröppent, hogy az MSZP jelöltjeként indulna Czeglédy, amit tagadtak a szocialisták.

Mint közismert, a baloldal ügyvédje végül mégis elindult a tavalyi országgyűlési választáson, a szombathelyi központú választókörzetben függetlenként a helyi választási bizottság nyilvántartásba is vette, amelynek hatására szabadult az előzetes letartóztatásból.

Azonban ez csak egy napig tartott, mivel másnap a Nemzeti Választási Bizottság megszüntette a mentelmi jogát, és őrizetbe vették.

Czeglédy végül tavaly decemberben szabadult az előzetes letartóztatásból, azonban azóta lakhelyelhagyási tilalom van vele szemben.