A Párbeszéd is közös ellenzéki bevándorláspárti listát akar az EP-választásra

Tordai Bence
Vágólapra másolva!
"A pártérdeket hajlamos vagyok az összellenzék-érdekek mögé sorolni" - nyilatkozta négy napja a párbeszédes Tordai Bence a közös, ellenzéki, bevándorláspárti EP-listáról egy lapinterjúban. A politikus a jelek szerint annyira lelkes támogatója a tervnek, hogy ezért még a pártérdekeket is hajlandó lenne feláldozni. Karácsony Gergely párttársa és bizalmasa mindenkit megelőzött az egyesült ellenzék ötletével, amely Soros György érdekeinek megfelelően halad a maga útján.
Vágólapra másolva!

Elkerülte a közvélemény figyelmét egy nagyon fontos nyilatkozat, ami ráadásul a magyar belpolitika legaktuálisabb témájával kapcsolatos, miszerint a komplett ellenzéki paletta egy közös, bevándorláspárti listával vágna neki a májusi EP-választásnak.Tordai Bence mindenkit megelőzve állt elő az ötlettel egy január 4-ei Magyar Hang-interjúban. A dolog pikantériája, hogy mindez úgy került ismét napirendre, hogy a diákjai által lepontozott, és a megfelelő viselkedési módot eltalálni képtelen politikus saját maga büszkélkedett el közösségi oldalán, amit később pártja, a Párbeszéd is átvett.

Karácsony Gergely pártjának képviselője olyan lelkes támogatója a közös, ellenzéki, bevándorláspárti listának, hogy ezért még a pártérdeket is hajlandó lenne feláldozni. A lapnak arra a kérdésére, miszerint lesz-e az EP-választáson külön Párbeszéd-lista, a politikus meglepő módon úgy reagált, hogy

fontosabb kérdés, hogy lesz-e közös ellenzéki lista.

Mivel már elkezdődtek a listabejelentések, a Momentum már közzé is tette (ellentétben a kampányköltésekkel, amit sokáig nem sikerült), kiket küldene Brüsszelbe, így technikailag nem olyan könnyű összehozni a dolgot. Mivel úgy tűnik, a Párbeszédnek is ez a végső harc, ezért Tordai nem adta olyan könnyen magát:

Mindig lehet visszább lépni!

- állította, amit azzal indokolt meg, hogy egy közös listán is meg tudja mutatni az arculatát egy párt.

- fejezte be szerénykedve gondolatmenetét a politikus, aki elsőként hozta szóba a legújabb ellenzéki tervet, aminek azért van a megszokottnál nagyobb jelentősége, mert a májusi európai parlamenti választásnak minden eddiginél nagyobb tétje lesz. Ugyanis a bevándorlási válság teljes mértékben átírta a kontinens politikai viszonyait, a migrációhoz való viszonyulás került az előtérbe. Ez a folyamat pedig a bevándorlás mellett teljes mellszélességgel kiálló brüsszeli mainstream hatalmának megingását jelentheti.

"Egységet kell teremteni az európai parlamenti és az önkormányzati választásokra is"

Ahogy beszámoltunk róla, a szombati ellenzéki tüntetésen jelentette be Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, hogy egységet kell teremteni az európai parlamenti és az önkormányzati választásokra is. Ez nehezen értelmezhető másképp, minthogy az ellenzék egy közös, bevándorláspárti listával vágna neki a pár hónap múlva esedékes megmérettetésnek, ami adott esetben egy Gyurcsány-Jobbik-Momentum-LMP-MSZP közös listát jelent. Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese tegnap az Azonnalinak azt nyilatkozta, hogy a "Jobbik nemcsak Gyurcsány Ferenccel, az ördög öreganyjával is együttműködik, ha szükséges". Deutsch Tamás, fideszes EP-képviselő megkeresésünkre úgy értékelte a történteket, hogy a közös, migránspárti EP-lista bejelentésével elkezdődött az ellenzék európai parlamenti kampánya, és felvetette, mi lenne, ha Judith Sargentini lenne a listavezető.