Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Orbán Viktor: Soros György-féle szeánsz lesz az újabb EU-s vita

Orbán Viktor
Budapest, 2018. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Egy olyan vita előtt állunk, ami egy kampányesemény, amikor nincs értelme vitatkozni, akkor nem kell vitatkozni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel. Mindig ott voltunk, ha védeni kellett a magyar érdekeket, de egy ilyen eseményhez nem asszisztálunk – fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy Magyarország nem vesz részt a jövő heti európai parlamenti, Magyarországról szóló vitán.
Vágólapra másolva!

A jövő heti uniós vita

– tette hozzá Orbán Viktor, megjegyezve: mindig elmegy oda, ahol a magyar nemzeti érdekért vagy becsületért kell harcolni, de ebben a vitában nincs értelme részt venni, mert kampányesemény, és ezek az emberek 5 hónap múlva nem lesznek sehol, ez egy kifutómodell.

Arról is beszélt, hogy az európai baloldalnak, a bevándorláspártiak fő erejének a csúcsjelöltje (Spitzenkandidat),

Frans Timmermans, az Európai Bizottság jelenlegi első alelnöke, Soros György embere.

A miniszterelnök ezt úgy értékelte:

Orbán kifejtette: a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárások továbbléptetésében is azt kell látni, hogy Soros György befolyása óriási, ráadásul még nagyobbat akar szerezni.

Ezt meg kell akadályozni az EP-választáson, mert mi magyarok azt akarjuk, hogy az EP-ben a bevándorláspárti képviselők kisebbségbe szoruljanak

– tette hozzá.

A kormányfő beszélt arról a két közelmúltbeli EP-döntésről is, amelyek a Soros-féle álcivil szervezeteknek (NGO-knak) szánt pénzek megháromszorozásáról, valamint az uniós források kifizetésének a „jogállamisághoz” kötéséről szóltak.

Előbbivel kapcsolatban kijelentette:

Utóbbi kezdeményezést pedig primitív javaslatnak nevezte, közölve, hogy nem lesz belőle valóság, mert az EU ma fennálló előírásaival ellentétes, ugyanis minden tagállam beleegyezése kellene hozzá, márpedig ő ezt a szabályt nem fogja elfogadni.

Jelezte,

Támogatják a családokat

A gyerekek biztonsága kapta a legnagyobb támogatottságot a családokról szóló nemzeti konzultációban – mondta még Orbán Viktor. Megjegyezte: már az is figyelemre méltó, hogy több mint 1,38 millióan kitöltötték és visszaküldték a kérdőívet.

Orbán Viktor miniszterelnök a rádióban egy korábbi felvételen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A konzultáció során kiderült, hogy a gyermekek biztonsága a legfontosabb, és mivel a gyermekvédelem jelenleg szétaprózódott a jogrendszerben, ezért felkérte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, készítsen egy koncepciót, amely egységes keretbe foglalja a gyermekvédelem legfontosabb modern kori kihívásait és a rájuk adható kormányzati válaszokat.

A kormányfő történelmi döntésnek nevezte, hogy

A fiatalok életkezdésének támogatásáról szólva Orbán Viktor közölte: Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár összeállított egy hosszú és nagyon drága családvédelmi akciótervet, és első helyre tették a fiatal családosok támogatását, amelynek keretében

bevezethetnek egy a magyar szociál- és családpolitikában eddig új elemet.

Minderről várhatóan februárban ad tájékoztatást a miniszterelnök.

Arra a felvetésre, hogy bizonyos családvédelmi intézkedéseket kétharmados törvénybe foglalnak-e, Orbán azt mondta: vannak olyan családpolitikai elemek, amelyeket érdemes alkotmányos szinten rögzíteni, de a mértékkel óvatos lenne.

Magyarország a világ tíz legjobb országa közé tartozik befektetés szempontjából

A magyar gazdaság helyzetére kitérve a miniszterelnök kiemelte:

Ő célul tűzte, hogy az EU-ban mért gazdasági növekedést a magyar bővülés minden évben legalább 2 százalékkal haladja meg, mert ebben az esetben jóval gyorsabban fejlődünk, mint a többi ország, vagyis

Magyarország versenyelőnye és az abból fakadó jólét, jómód, boldogabb élet lehetősége is megnő.

Az államadósság-csökkentéssel kapcsolatban azt mondta: ma a magyar gazdaság képes lenne arra, hogy egy-két év alatt lecsökkentsék az adósság mértékét 50 százalék alá a mostani 71 százalékról.

Ebben az esetben viszont a költségvetésből kevesebbet tudnának gazdaságfejlesztésre fordítani.

Orbán szerint

Andy Vajna szenvedélyesen szerette Magyarországot

Orbán Viktor a műsorvezető azon kérdésére válaszolva, hogy a filmesek most méltatják Andy Vajna teljesítményét, de amikor ő nyolc évvel ezelőtt kinevezte a szakembert a filmipar megújításáért felelős kormánybiztosi tisztségre, akkor bezzeg tiltakoztak, kifejtette:

Vélemény alapján nehéz alkotni Magyarországon, de Andy Vajna mindezek ellenére is sikeres lett, sőt, világhírnévre tudott emelkedni.

Orbán Viktor elmondta, hogy

a kormánybiztos nagyon szerette a hazáját,

aki amúgy egy nehéz sorsú, meggyötört családból származó magyar ember volt, akit a pártpolitika csak annyira érdekelt, hogy meglegyenek az alkotás feltételei.

A miniszterelnök szerint sokat elárul az Andy Vajnáról, hogy a leginkább szívbemarkoló 56-os filmünket, a Szabadság, szerelem című filmet, éppen ő alkotta meg.

– fűzte hozzá.

Azt, hogy ki, mikor, mit tett Vajna ellen vagy a javára, mindenki elvégzi egy önvizsgálat keretén belül közölte.

Véleménye alapján ez nem a miniszterelnökre tartozik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről