Az írók és az olvasók őrzik az olvasás szeretetét

Vágólapra másolva!
L. Simon László, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt könyvekről, emlékezetpolitikáról, a kulturális támogatásokról, de szóba került az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) ügye is.
Vágólapra másolva!

A politikus elmondta, természetesen ellátogatott az Ünnepi Könyvhétre, ami idén ideiglenesen a Dunakorzón került megrendezésre. Hozzátette, beszélt a szervezőkkel, megjegyezte nekik, ez egy sokkal jobb helyszín, mint az eredeti, hiszen sokkal szellősebb és átjárhatóbb volt. Az idei kínálat is remek volt, ahogy az is, látszik, az írók és az olvasók őrzik az olvasás szeretetét.

Két könyvet emelt ki a képviselő, amelyekhez volt némi köze, ezek egyike egy komoly dokumentumkötet Hóman Bálint népbírósági peréről, véleménye szerint ez komoly vitákat fog kiváltani. A kötet előszavát írta L. Simon László. Megjegyezte, itthon és külföldön is vannak viták arról, hogy lehet-e szobrot, emléket állítani Hómannak, ezek közül többen is szerepet vállalt a képviselő. Arra a kérdésre, hogy a kötet alapján lesz-e szobra Hóman Bálintnak, L. Simon László nem tudott felelni, véleménye szerint egyelőre érdemes a mostani könyvnél megmaradni. Hozzátette, az előszóban is elsősorban azokat a vitákat idézte fel, amelyek megosztották a társadalmat az emlékezetpolitika szintjén, szobrok felállításáról, elviteléről. Nagy Imre szobrának áthelyezése kapcsán a képviselő elmondta, a volt miniszterelnöknek kimagasló helye van a magyar politikatörténetben, június 16-án a miniszterelnök is elhelyezte az emlékezés virágát a szobornál.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.