A teljes összeomlás előtt a Jobbik vidéki pártszervezete

Vágólapra másolva!
Bezárt pártirodák, pislákoló csoportok és inaktív tagság – ezekkel a szavakkal lehetne a legjobban összefoglalni, jelenleg milyen állapotban van a Jobbik egykoron viszonylag erős vidéki hálózata. Az Origo azt vizsgálta meg, hogy közel egy évvel az első, Toroczkai László-féle pártszakadás után hogyan tudta újraszervezni magát a Jobbik. A válasz röviden: sehogy. De elmondjuk természetesen részletesen is.
Vágólapra másolva!

„Jobbik szervezet alakult Tataházán! Megalakult a Jobbik demecseri szervezete! Tataházán fél év kihagyás után újjáalakult a Jobbik helyi szervezete. Ezúttal Kakasdon alakult meg a helyi szervezetünk! Megalakult a Jobbik Bakonycsernyei Szervezete!” – olvasható a Jobbik kommunikációs embereinek elmúlt pár napnyi termésében. A csoportalapítási sikerpropaganda az után indult be igazán, miután a tavalyi év második felében jelentős számban váltak ki vezetők, párttagok a szervezetből, és csatlakoztak az újonnan megalakított Mi Hazánk Mozgalomhoz. Egy hangfelvétel is nyilvánosságra került arról, ahogyan a párt vezetői politikusai azon tanakodtak, hogyan lehetne kommunikálni a választók felé a bukást, miképpen érdemes megmagyarázni a tagság számának látványos csökkenését. A Jobbik-központ azóta is makacsul tartja magát a megbeszélt stratégiához, képviselői folyton-folyvást azt hangoztatják, hogy a kisebb megtorpanás után másodvirágzását éli a szervezet. Tavaly júniusban az Origo egy részletes összeállítást készített arról, hogy az első jobbikos pártszakadás (Toroczkai László és Dúró Dóra kiválása) az ország mely területein és településein fejtette ki hatását. Az összesítésből kiderült, hogy legalább tíz megyét érintett az elvándorlási folyamat, és annak következményei. Azóta közel egy év telt el, ezért érdemes megnézni, hogyan tudta magát újraszervezni a Jobbik vidéken. Nem egészen úgy, ahogy azt Sneider Tamásék láttatni szeretnék: bezárt pártirodák, alacsony számú, széteső alapszervezetek és érdektelen tagság jellemző szinte mindenhol.

Baranya megye

Szőcs Norbert egykori Baranya megyei elnöknek, exregionális igazgatónak a Mi Hazánk Mozgalomba való távozásával a Jobbik az egyik legerősebb helyi szervezőemberét vesztette el, ami alaposan meglátszik a párt elmúlt éves teljesítményén. A megye központjában, Pécsett éppen a minap jelentették be, hogy minden körzetben egy közös jelöltet állít majd az ellenzék, aminek van egy olyan vetülete is, a Jobbik annyira gyenge helyben, hogy még az önálló indulásra is képtelen. Ennek voltak komolyabb előjelei, hiszen tavaly gyakorlatilag „összebútoroztak” az LMP-vel, a zöldek egy emelettel a Jobbik pécsi szervezetének irodája alá költöztek. Bár a pécsi csoportot kevésbé sújtotta a pártszakadás, csupán néhányan távoztak a helyi alapszervezetből, a megyei szinten sokkal inkább tapintható volt a feszültség. Mindenesetre árulkodó a pécsi jobbikosok aktivitására nézve, hogy komolyan vehető, nagyobb rendezvényt nem tudnak felmutatni az elmúlt időszakból. Ezt jól példázza, hogy Brenner Koloman frakcióvezető-helyettes pécsi látogatása mindössze pár szimpatizánst mozgatott meg március végén.

Forrás: Facebook

Komlóban sem sokkal rózsásabb a helyzet, hiszen Pista József, a párt egyetlen önkormányzati képviselője átült a függetlenek közé. De ami még ennél is nagyobb problémát jelent, hogy a helyi alapszervezet a működésnek a minimális látszatát sem igazán tartja fent. A pártiroda a legutóbbi választás idején néha nyitva volt, igaz, túl nagy mozgás ekkor sem volt a környéken. Az elmúlt időszakban ügyfélfogadási rendjük nem elérhető, elérhetőségük, telefonszámuk nincs, Facebook-oldalukon pedig a Jobbik központi oldalára irányítják az érdeklődőket. Hasonló a helyzet Kozármislenyben, gyakorlatilag a párt nem létezik a városban. Az hozzátartozik a dologhoz, hogy fénykorukban is csak pár tagjuk volt helyben. Tetézi a problémákat, hogy Sárosácz Gyula volt helyi elnök szintén a távozott.

A komlói Jobbik irodája – zárva Forrás: Origo

Heves megye

Nem is olyan régen Eger erős bázisa volt a Jobbiknak, elég csak arra gondolni, hogy a párt egyik erős vonala innen, egész pontosan a környékbeli szkinhed-csoportosulásokból nőtt ki. Számtalan hír szólt Sneider Tamás Jobbik-elnök fiatalkori akcióról, többek között arról, hogy egy cigány embert kegyetlenül összevert a helyi bőrfejűek vezéreként. Éppen ezért szimbolikusnak tekinthető, hogy a Mirkóczki Ádám kommunikációs igazgatóhoz köthető egri csoport – a pártszakadásig el sem eljutva – még a legutóbbi országgyűlési választást megelőzően szétesett. Tavaly januárban a párt országos elnöksége egyhangú döntésével feloszlatta, miután komoly belharcok dúltak a szervezetben. A döntés következtében tizenegy tag otthagyta a pártot, amelyet így újra kellett alapítani. A pofontól azóta sem teljesen tértek magukhoz, gyakorlatilag lélegeztetőgépre kerültek. Sajtóértesülések szerint lekapcsolt lámpák, behúzott szalagfüggönyök és bezárt ajtó fogadja azt, aki Egerben a Jobbik székházának tájára téved.

Az üresen álló irodában gyakorlatilag egy éve nem folyik érdemi munka, jóformán senki nem jár be a 107 négyzetméteres bérleménybe, amiért a párt havi 270 ezer forintot fizet.

Ilyen előzmények után nem feltétlenül csoda, hogy a párt helyi vezetői – Mirkóczki Ádámmal az élen – a többi ellenzéki párttal közösen keresik a boldogulást. Az egykor helyben erős Jobbik bejelentette, hogy egy civilnek álcázott ernyőszervezetben – pártlogó nélkül – vág neki az őszi önkormányzatnak, az MSZP-vel, a Gyurcsány-féle DK-val, a Momentummal és az LMP-vel karöltve.

Lekapcsolt lámpák, behúzott szalagfüggönyök és bezárt ajtó – ez a látvány fogadja azt, aki Egerben a Jobbik székháza környékére téved Forrás: Füzes Hírek

Sneider körzetéből sem igazán szállingóznak a jó hírek. Minden valószínűség szerint anyagi okok miatt nem működik a párt korábbi irodája Hevesen, úgy tudjuk, az épületet jelenleg árulja a tulajdonos. Ez azért számít meglehetősen kellemetlennek, mert mégiscsak a szervezet elnökének „felségterületéről” van szó. Nem könnyíti a helyzetet, hogy a város környékén lévő települések közül mindössze 4-5-ben van még működő jobbikos szervezet, amelyek ráadásul nem is tekinthetőek kiemelkedően aktívnak, a falvakból pedig szinte teljesen eltűntek. Lőrinciben megszűnt a csoport, Hevesen és Hatvanban pedig a balliberális pártokkal (DK-MSZP-LMP) próbálnak egyezkedni, ami részben annak tudható be, hogy nincsen olyan karakteres politikusuk, aki fel tudna építeni egy erős szervezetet. A programszervezés terén sem igazán jeleskednek mostanában a helyi jobbikosok. Ezt jól példázza, hogy Hevesen évekig szerveztek családi napot, amire tavaly nyáron már nem volt energia. Az összképhez hozzátartozik, hogy Sneider csekély érdeklődés mellett tart utcafórumokat a megyében, amelyekre rendszerint „hivatali embereit”, beosztottjait viszi magával.

Csongrád megye

A dél-magyarországi régiót sem kerülte el a pártszakadás szele. Csongrádban a komplett csoport felállt, a Csongrád megyei 3-as választókerület jobbikos alapszervezeteit is alaposan megviselte a pártviszály. Ugyan a Vona Gábornak való hízelgést világbajnoki szinten űző Tóth Péter vezetésével Szegeden – az országos átlaghoz, állapotokhoz képest – működik a helyi szervezet, a megye többi nagyvárosában komolyabb problémák mutatkoznak. Sajtóértesülések szerint

több helyen is lakat kerülhet a Jobbik-irodákra: Makón már visszaadták a főhadiszállásuk kulcsait, Hódmezővásárhelyen pedig látványosan gyülekeznek a viharfelhők a helyi szervezet feje fölött.

Ami Makót illeti, a Széchenyi téri korábbi irodájukat kipakolták, miután kiderült, a párt bérleti szerződése tavaly május 8-án lejárt. Azt azóta sem hosszabbították meg, sőt, a párt mintegy 300 ezer forintnyi tartozást is felhalmozott az önkormányzat felé. Egyelőre nem tudni, hol lesz a megmaradt jobbikosok új bázisa, pontosabban lesz-e egyáltalán ilyen. Hódmezővásárhelyen is komoly kérdőjelek mutatkoznak a Jobbik-irodát illetően, amely igencsak kihalt az utóbbi időben. A Rapcsák András utcai bérlemény a Promenad információi szerint a pártból a napokban kilépő Hegedűs Lorántné alelnök nevén futott. A portál a kialakult helyzetről érdeklődött a hódmezővásárhelyi Jobbiknál, amire szűkszavú válasz érkezett. „A Jobbik országos vezetése annyira fontosnak tartja a hódmezővásárhelyi Jobbik munkáját és eredményeit, hogy mindenáron gondoskodni fog arról, hogy a városban tovább tudjon működni a helyi Jobbik irodája” – írták.

A hódmezővásárhelyi Jobbik egyik rendezvénye Forrás: Facebook

Nemcsak a pártirodák körüli mizériák, hanem az alapszervezetek eljelentéktelenedése is idegesítheti a pártvezetőket. Ugyanis a vásárhelyi csoport emberemlékezet óta nem tartott sajtótájékoztatót Hódmezővásárhelyen, nem nyilvánult meg helyi kérdésekben, nem szervezett saját rendezvényt, és nem tartott önálló megemlékezést a nemzeti ünnepeken (még március 15-én sem). Az országos médiába egyszer sikerült bekerülniük mostanában: márciusban a helyi Fidesz sajtótájékoztatót tartott Márki-Zay Péterék lakásbotránya kapcsán, ami közben egy helyi jobbikos veréssel fenyegette meg az Echo TV riporterét. Nemcsak a rendezvények szervezésében, hanem az online térben is inaktívnak tűnnek. A hodmezovasarhely.jobbik.hu internetes oldaluk megszűnt, Facebookon pedig csak hellyel-közzel tesznek közzé tartalmat. A makói Jobbiknál is hasonló tendenciák figyelhetőek meg, a honlapjuk jelenleg nem érhető el. Mindezek alapján az látható, hogy Csongrád megyében is a szétesés jeleit mutatja a párt.

Fejér megye

A székesfehérvári Jobbik a tavalyi év folyamán háromfelé esett: a kiválók egy része a Mi Hazánk Mozgalomhoz, másik részük pedig a Horváth-Tancsa Ágnes volt elnök által alapított Szövetségben Fehérvárért Egyesülethez csatlakozott. Érdekesség, hogy ez utóbbi szervezet sem Sneiderékkel, sem Toroczkaiékkal nem működik együtt. A pártszakadások után kevesen maradtak a helyi Jobbik-csoportban, akiknek vezetője Fazekas Attila, a párt országgyűlési képviselő-jelöltje. A hányattatott sorsú alapszervezet minden szempontból az önfeladás útjára lépett: teljes egészében együttműködnek a balliberális pártokkal, együtt akcióznak velük, és összehangoltan kommunikálnak. Politikai rendezvényeiket kizárólag a baloldallal közösen tartottak, igaz, ez sem vált be maximálisan. Ugyanis a legnagyobb megmozdulásukon mindössze 270-en voltak.

Nemcsak a megye központját, hanem a régió egészét érintette a pártkrízis. Ennek nem elhanyagolható eleme, hogy az országos szétválással egyidejűleg Székesfehérváron is megalakult a Mi Hazánk Mozgalom, amelynek vezetője Árgyelán János megyei közgyűlési frakcióvezető lett. Vele együtt távozott a pártból a teljes megyei frakció is, aminek következtében a Jobbik önkormányzati pozíciói alaposan meggyengültek. Jelen állás szerint nincs önkormányzati képviseletük sem a városi, sem a megyei testületekben. Ezek után az már csak mellékes, hogy jelenleg nincs a székesfehérvári Jobbiknak Facebook-oldala.

Győr-Moson-Sopron megye

A szétválásnak az egyik leglátványosabb terepe Győr-Moson-Sopron megye volt, ahol több közép- és helyi vezető hagyta ott Sneideréket, és több alapszervezet oszlatta fel önmagát. Az egyik legérzékenyebb veszteség talán az volt, hogy a soproni csoport is eltűnt a süllyesztőben. Az alapszervezet Brenner Koloman parlamenti képviselő, frakcióvezető-helyettes kezei alatt ugyan újraalakult, azonban ennek sikeressége erősen megkérdőjelezhető. Ugyanis a közösségi oldalukon közzétett képek tanúságai szerint nem sok rendezvényt tartottak, amelyekre finoman szólva sem tódultak az emberek. Gyöngyösi Márton EP-kampánykörútján útba ejtette Sopront, ahol előzetesen mindössze heten jelezték részvételi szándékukat. Nem könnyítette Koloman és a soproni jobbikosok helyzetét, hogy irodaváltáson mentek keresztül.

Forrás: Facebook

A sopronihoz hasonlóan a győri csoport is takaréklángon működik. Jelentősebb akcióik a választás előtt voltak, azóta csak virágot osztottak nőnap alkalmából – két aktivista és a helyi elnök.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A párt egykori fellegvárának számító Miskolcon sem igazán látszódnak az önálló működés jelei: közösségi oldaluk ritkán frissül, önálló tartalom pedig nem igazán van. A csoport Facebook-oldala kizárólag Jakab Péter parlamenti képviselő, szóvivő reklámfelületeként szolgál. Meg nem erősített értesülések szerint itt is közösködni fog az ellenzék ősszel, ami komoly konfliktust generálhat a politikailag motivált jobbikosok körében. Ezt látszik alátámasztani, hogy tavaly decemberben már egy színpadon tüntetett a miskolci Jobbik és MSZP, amely szervezetek a Fidesz után a legerősebbek helyben. A régi ellenségek összeborulásának nem lett itt vége, hiszen ezután a jobbikos Jakab Péter és a szocialista Varga László többször is együtt mutatkozott és akciózott.

Nógrád megye

Nógrád megyében gyakorlatilag megsemmisült a Jobbik, a pártszakadás egyértelműen itt fejtette ki a legerőteljesebben a hatását. A megyében szinte majdnem mindenki kilépett a pártból, a tizenöt Jobbik-szervezetből egy vagy kettő maradt. A párt helyi arcai szinte kivétel nélkül távoztak, óriási káoszt hagyva maguk után. Ilyen előzmények után nem sok jóra számíthattak Sneiderék. A jelek szerint nem igazán sikerült újraszervezniük magukat, a megyeszékhelyen nagyon úgy néz ki, nem működik csoportjuk. Március 13-án indult útjára a „Jobbik Salgótarján” elnevezésű oldal, amelynek jelenleg egy követője van, és mindössze kettőt posztoltak.

Forrás: Facebook

Honlap terén még ennyire sem állnak jól, ugyanis az nincs. A komoly működési problémák következményeként a Jobbik salgótarjáni szervezete önállóan már nemigen mutatkozik, inkább a DK-val, az Európai Baloldal-Munkáspárt 2006-tal, az LMP-vel, az MSZP-vel, a Momentummal és a Párbeszéddel szerveznek tüntetéseket.

Veszprém megye

A lakásmaffia-botrányba sodródó Varga-Damm Andrea terepének számító veszprémi Jobbiknak sem volt zökkenőmentes az elmúlt időszak: tavaly szeptemberben feloszlatták magukat, aminek következtében újra kellett alakítani a csoportot. Az (újra)alakuló ülésen mindössze nyolcan vettek részt: Varga-Damm, Kovács Rajmund, korábbi országgyűlési képviselőjelölt, valamint hat további személy.

A veszprémi jobbikosok vesszőfutásának ezzel még nem volt vége, hiszen idén januárban hatan jelentették be csoportos kilépésüket az alapszervezetből. Ugyan – sok más vidéki jobbikos csoporttal ellentétben vannak rendezvényeik, ezek jellemzően nem sok embert mozgatnak meg. Legutóbb a párt EP-listájának második helyét megcsípő Balczó Zoltán tartott utcafórumot a városban, amelyen csupán pár érdeklődő vett részt a csoport közösségi oldalára feltöltött kép tanúsága szerint.