Elítélik a baloldali, liberális pártok összefogását a szélsőjobboldallal

Németh Zsolt politikus ad interjút a Parlamentben 2018 január 10-én
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.
Vágólapra másolva!
A kereszténydemokrata pártokat tömörítő politikai szövetség, a CDI végrehajtó bizottsága szerdai brüsszeli ülésén mélységesen elítélte több európai baloldali és liberális párt összefogását az alapjogok és a jogállamiság ellen a szélsőjobboldallal - közölte az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, Németh Zsolt az MTI-vel telefonon szerdán.
Vágólapra másolva!

Németh elmondta, hogy a CDI az Európai Parlament épületében tartott tanácskozásán elfogadott határozatában elítélte a Magyarországon és Szerbiában tapasztalt jelenséget, amely különösképpen a rasszizmus, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet formájában jelentkezik.

- mondta a politikus.

A pártszövetség elítélte, hogy a Jobbik vezetője a magyar parlament és a kormány zsidó tagjainak összeírására szólított fel.

Örömmel vette tudomásul ugyanakkor, hogy az elmúlt időben egyre több zsidó származású ember vállalta nyíltan identitását Magyarországon, amely a gyűlölet koalíciója hatalomra kerülése esetén veszélybe kerülne - mondta Németh Zsolt.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Fotó: Szabó Gábor - Origo

- tette hozzá a külügyi bizottság elnöke. A fideszes politikus közölte, hogy a kereszténydemokrata pártokat tömörítő politikai szövetség elítélte az európai szocialista és liberális pártok, valamint az idegengyűlölő, antiszemita és EU-ellenes szélsőséges mozgalmak összefogását.

- tette hozzá Németh Zsolt. A jobbközép pártszövetség alelnökeként Orbán Viktor miniszterelnököt kérték fel az európai politikai helyzet értékelésére. A Fidesz elnöke a Brexitről, az európai gazdaság gyengüléséről és az európai parlamenti választási kampányról beszélt. Véleménye szerint a három meghatározó kérdés közül a britek kiválásáról semmi biztosat nem lehet tudni.

A második fontos témának az európai gazdaság helyzetét nevezte, kiemelve, hogy a nagyobb uniós tagállamok, Olaszország vagy Németország teljesítményének lassulása aggodalomra ad okot.

A harmadik meghatározó vitatéma az EP-választási kampány - mondta Orbán Viktor, aki kiemelte, hogy a felmérések szerint az Európai Néppártnak kevesebb képviselője lesz a testületben, mint eddig, és bár az élen végezhet, nagy kérdés, hogy a várható koalíciós kényszer miatt összefog-e a bevándorláspárti baloldali és liberális pártokkal.