Tóth Bertalan továbbra sem engedi el a közös ellenzéki, bevándorláspárti EP-listát

Tüntetés az MTVA-székháznál, 2018.12.17.
Budapest, 2018. december 17. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője átmászik a kerítésen az MTVA Kunigunda utcai székházának területére 2018. december 17-én. Ellenzéki képviselők az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstrálnak az MTVA székháza előtt és élő adásban szeretnék elmondani nyilatkozatukat. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
„Változatlanul hiszem, hogy a közös ellenzéki lista lenne a leghatékonyabb megoldás a Fidesz visszaszorításához a májusi EP-választáson” – nyilatkozta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Népszavának szerdán. Szavaiból az tűnik ki, hogy pártja továbbra sem engedte el a közös, ellenzéki EP-listát. Több mint érdekes: a beszélgetés során a szocialista politikus a DK-t vádolta meg nagyon finoman, hogy nem jött össze a projekt.  
Vágólapra másolva!

Bár az ellenzéki pártok továbbra is tagadják, hogy a közös indulás téma közöttük az európai parlamenti választáson, az egészen biztos, hogy a terv napirenden van. Ezt a projekt atyja, Tóth Bertalan, a szocialista párt elnöke mutatta meg a szerdai Népszavában.

Tóth szerint a leghatékonyabb a közösködés lenne

Az újság munkatársa, mielőtt alákérdezett volna az MSZP-s politikusnak, kijelentette, hogy „miközben az emberek a közös listát tartják a leghatékonyabb eszköznek, egyre kevesebben hisznek a megvalósíthatóságában”. Ezután megkérdezte Tóthtól, hogy ér-e valamit a közös ellenzéki mozgósítás közös lista nélkül, amire a politikus úgy felelt, „változatlanul hiszem, hogy ez (szerk.: a közös ellenzéki lista) lenne a leghatékonyabb megoldás a Fidesz visszaszorításához”.

Ezután a közvélemény-kutatási adatokra rácáfolva kijelentette, hogy az MSZP és a Párbeszéd támogatottsága nőtt, ezeknek a pártoknak a szavazóbázisa aktivizálódott. „Ha csak a saját érdekeinket nézem, akkor nekünk nem lenne szükségünk közös listára” – tette hozzá magabiztosan a felmérésekben nem túl rózsásan álló párt első számú politikusa. Érdekes módon kitért arra is, hogy ki, pontosabban kik miatt hiúsult meg az egységfront: a szocialista vezető rámutatott, hogy Gyurcsány Ferencék voltak az okai.

– emelte ki a Demokratikus Koalíciót, ami azért is furcsa, mert az ellenzéki pártok közül elsőként a Momentum hozta nyilvánosságra az önálló, európai listáját. Tóth úgy látja, az MSZP-Párbeszéd szövetség, a Jobbik biztosan mandátumot fog szerezni, a DK-nak valószínűleg sikerülni fog, azonban az LMP és a Momentum sikerére nem fogadna nagy tétben.

Budapest, 2018. december 17. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője átmászik a kerítésen az MTVA Kunigunda utcai székházának területére 2018. december 17-én. Ellenzéki képviselők az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstrálnak az MTVA székháza előtt, és élő adásban szeretnék elmondani nyilatkozatukat Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Teremtsük meg az egységet az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon is! Egy az egy ellen!”ezekkel a szavakkal emelte a napirendre a közös ellenzéki, bevándorláspárti listát Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője egy januári tüntetésen. A kormányellenes pártok azóta sem teljesen tettek le a közösködésről, több politikus is egyértelműen kiállt amellett, hogy együtt kellene nekivágni a májusi voksolásnak. Jelen állás szerint hiába erőltette az MSZP a dolgot, az ellenzék többi pártja nem preferálja a közös indulás. Bár az is igaz, hogy az ellenzék bármikor képes 180 fokkal megváltoztatni az álláspontját.