Itt az idei első gólyatojás a gemenci gólyafészekben - videó

gemenci gólyapár
Az új, bekamerázott gemenci gólyapár.
Vágólapra másolva!
Megjelent az első tojás csütörtökön a gemenci feketególya-pár bekamerázott fészkében. Ahogy arról a Tolna megyei hírportál, a TEOL.hu már korábban beszámolt, a gemenci bekamerázott fészekbe március elején új gólyapár költözött. Egyre valószínűbb, hogy idén a Tóbiás és Sára párosát váltó madarak mindennapjait fogják megfigyelni az érdeklődők, akik a csütörtök reggeli első tojás megjelenésére ébredtek – tudatta közleményben a Gemenc Zrt.
Vágólapra másolva!

A korábbi pár, Sára és Tóbiás általában 4 tojást rakott, de csak a kamerák beüzemelése előtti évben, 2012-ben repült ki 4 fióka a fészekből.

A 2012 és 2018 közötti 7 évben összesen 17 fiatal madár hagyta el a fészket július végén vagy augusztus elején

- idézi fel a Gemenc Zrt. csütörtöki közleménye.

Mint írják, az adatokat, amelyeket Tóbiás és Sára megfigyelésekor regisztráltak a kutatók, most összehasonlíthatják az új gólyapár szokásaival.

Az új, bekamerázott gemenci gólyapár Forrás: teol.hu

A hasonlóságok és a különbözőségek feltárása olyan kutatási eredményeket szolgáltathat, amelyek lehetőséget adnak ezen fokozottan védett madarak rejtett életmódjának jobb megismerésére, így segítve a faj fennmaradását, az állomány gyarapodását. Itt követheti az élő kameraképet. Az első tojás érkezéséről készült videót pedig itt nézheti meg:

Az immár hatodik éve működő tudományos kutatás a Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével jött létre.