Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megint lebukott egy jobbikos: bejelentette, hogy lemond, mégis maradt

Vágólapra másolva!
Szotyori-Lázár Zoltán tavaly év végén azt sugallta, hogy január elsejével megszabadul valamennyi jobbikos tisztségétől, így többek között a szolnoki képviselőségtől. A város önkormányzatának honlapján azonban a mai napig fel van tüntetve a helyi döntéshozatal tagjaként. Portálunk ezért a szolnoki városvezetéshez fordult a kérdésben, akiktől az a válasz érkezett, hogy csak a hónap végén szűnik meg a politikus megbízatása. Nem ez az első eset, hogy jobbikos politikus nehezen tesz eleget az ilyen jellegű ígéretének, elég csak az antiszemita Szávay István esetére gondolni. 
Vágólapra másolva!

Emlékezetes, egy december 9-ei Facebook-posztban némileg váratlanul lemondott valamennyi jobbikos tisztségéről Szotyori-Lázár Zoltán, a párt szolnoki képviselője. "Hosszas töprengést követően úgy határoztam, hogy 2019. január 1-ével lemondok minden, Jobbikban betöltött tisztségemről, így a szolnoki szervezet elnöki posztjáról is, illetve visszaadom Szolnok Megyei Jogú Város közgyűlésében betöltött önkormányzati képviselői mandátumomat is a jobbikos közösségnek" - fogalmazott a jelenlegi pártvezetéshez maximálisan lojális politikus.

Vona Gábor keresztfia írásában azt sugalmazta, hogy az új év első napjától meg fog szabadulni minden párttisztségtől, így a szolnoki önkormányzati tisztviselőségtől is.

Nem teljesen így lett.

Szotyori-Lázár is beállt a halogatók közé

Ugyanis a politikus a mai napig önkormányzati képviselőként van feltüntetve a város hivatalos oldalán, az info.szolnok.hu-n.

Forrás: info.szolnok.hu

A hatályos önkormányzati törvény szerint a helyi képviselők kétféleképpen mondhatnak le: vagy a képviselő-testület ülésén jelenthetik be ez irányú szándékukat, vagy a képviselő-testületnek megküldhetnek egy írásbeli nyilatkozatot úgy, hogy eljuttatják azt a polgármesterhez. Mivel az info.szolnok.hu-n található információk szerint a legutóbbi képviselőtestületi ülést november 19-én tartották, így az előbbi opció Szotyori-Lázár esetében nem jöhet szóba, hiszen a politikus szűk egy hónappal később jelezte a visszavonulást. Ennek következtében maradt a második verzió, portálunk ezért levélben fordult a szolnoki városvezetéshez, arról érdeklődve, a jobbikos politikus jelezte-e írásban a lemondását.

Pókász Endre sajtószóvivő válaszában azt írta, hogy a

Szotyori-Lázár Zoltán, szolnoki jobbikos képviselő (balra) Gyöngyösi Márton elnökhelyettessel fotózkodott egy koncerten Forrás: Facebook

Magyarán a politikus adott magának egy kis haladékot úgy, hogy jogilag lehetősége lett volna beváltani az ígéretét. Ugyanis az önkormányzati törvény arra az esetre, ha a képviselő írásbeli nyilatkozatban jelenti be a lemondását,

  • akkor rendelkezhet egy olyan, a benyújtástól számított egy hónapon belüli időpontról, amikor megbízatása megszűnik;
  • a jogszabály szerint akkor, ha a képviselő nem jelöl meg ilyet, automatikusan még a benyújtás napján bekövetkezik a lemondása.

Tehát Szotyori-Lázárnak két lehetősége is lett volna: vagy nem ad meg ilyen időpontot, és akkor "január első napjaiban" már pontot tett volna az ügy végére, vagy rendelkezik ilyenről úgy, hogy minél közelebb hozza azt a belengetett dátumhoz. A jobbikos politikus nem ezt az utat választotta, hanem a jogszabály adta keretek között a legtávolabbi időpontot választotta ki, kitolva ezzel mandátumát.

Szávay István két kézzel kapaszkodik a parlamenti székébe

Nem kirívó esett a korábban belengetett lemondás halogatása a Jobbikban. "2018. december 31-i hatállyal – ígéretemnek megfelelően – visszaadom országgyűlési képviselői mandátumomat a Jobbiknak, annak a közösségnek, amelynek bizalmából azt nyolc és fél éven keresztül betölthettem" - ezt már Szávay István írta Facebook-oldalán decemberben, amikor nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amin egy „kampós orrú rohadékról", egy „büdös zsidó" leveréséről beszélt. Ennek ellenére Szávay István a Parlament.hu adatai szerint a mai napig tagja a Jobbik frakciójának. Szóban szintén lemondott a jobbikos mandátumáról Staudt Gábor, aki egy többmilliárdos áfacsalási ügybe keveredett, azonban ő sem tett eleget eddig korábbi ígéretének.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről