A legrosszabb '68-as baloldali reflexek kerültek elő az ellenzék akciójánál

LATORCAI János
Budapest, 2018. december 12. Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke (középen) a házelnöki pulpitusra vezető lépcsőt elálló ellenzéki képviselőkkel beszél az Országgyűlés plenáris ülésének kezdete előtt 2018. december 12-én. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Politikai értelemben a legrosszabb '68-as baloldali reflexek kerültek elő ma a parlamentben, de van hazai előkép is, hiszen az első világháborút megelőzően Károlyi Mihályék alkalmaztak hasonló agressziót az Országgyűlésben - mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szerdán az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Az ellenzék mai akcióját úgy értékelte a kutató, hogy az ellenzéki képviselők "gyermeteg, inkompetens módon és sikertelenül" igyekeztek ellehetetleníteni a demokratikusan megválasztott Országgyűlés munkáját. Szánthó emlékeztetett arra, hogy a demokratikus jogállam működésének szerves része a parlament hatékony működése.

- fogalmazott. A jogi elemző- és kutatóintézet vezetője kiemelte, hogy

az elmúlt években számos, a nyílt társadalom hálózatához tartozó külföldi előadó tartott kurzust az államhatalom elleni rendzavarásról ellenzéki közéleti személyeknek.

Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke a házelnöki pulpitusra vezető lépcsőt elálló ellenzéki képviselőkkel beszél az Országgyűlés plenáris ülésének kezdete előtt 2018. december 12-én Forrás: MTI/Soós Lajos

Hozzáfűzte, a házvezetés érdeme, hogy jogszerűen és nyugodtsággal tudta kezelni a helyzetet, amivel kapcsolatban - jogi szempontból - parlamenti fegyelmi jogi és büntetőjogi konzekvenciák merülnek fel.

- mondta Szátnhó, aki hozzátette, ezzel kapcsolatban majd a Házbizottság élhet javaslattal, a házelnök felkérése alapján pedig az ügyrendi bizottság fogja vizsgálni, hogy milyen más tényállások valósulhattak meg, amelyek kapcsán az illetékes nyomozóhatóságok járhatnak el.

Ahogy az Origo is hírt adott róla, az ellenzék ma Lipótmezőt csinált a Parlamentből, a Munka Törvénykönyvének módosítását akarták megakadályozni sípokkal, szirénázókkal és mobiltelefonokkal. Nem lett sikeres a művelet, ugyanis az Országgyűlés elfogadta a törvényjavaslatot, ráadásul az ellenzék egyik szimbolikus politikusa, Hadházy Ákos a vita közepén hazament, mert a performansz neki is kínos volt.