Jövőre 5300 határon túli magyar diák látogathat Magyarországra

RÉTVÁRI Bence
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
Vágólapra másolva!
Jövőre 5300 határon túli hetedikes magyar diák látogathat Magyarországra és több mint ezer pedagógus vehet részt továbbképzésen a Határtalanul Magyarországon nevű program keretében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence azt mondta, az uniós fejlesztési forrásokat is felhasználó, 1,6 milliárd forintból megvalósuló projekt

erősíti a magyar identitást és a magyar-magyar kapcsolatokat.

Kovács-Pifka Péter, a programot támogató Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgató-helyettese jelezte, már lehet jelentkezni a 2019-es, az iskolák által választott időpontban tartandó négynapos, hároméjszakás osztálykirándulásokra. Az iskoláknak csak az időpontot kell kiválasztaniuk,

a gyerekek szállítását, biztosítását, szállását, étkezését és a programok megszervezését az EMET intézi.

Fontos, hogy a projektben minden egyes határon túli gyermeknek lehetősége legyen részt venni, ezért a szórványmagyarságból is lehet pályázni - mondta a főigazgató-helyettes.

Kozma Gábor, a programot szintén támogató katolikus Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott Gál Ferenc Főiskola rektora azt mondta, a határon túli iskolákban magyarul tanító pedagógusok a többi között 30 órás képzéseken, 15 órás tréningeken, valamint 2019-ben és 2020-ban három-három nyári pedagógusakadémián vehetnek részt.

Az akadémiákra több mint ezer pedagógust várnak,

ezért egy-egy alkalommal több mint száz résztvevő is lehet - tette hozzá.
A Határtalanul Magyarországon programra jelentkezni az emet.gov.hu oldalon lehet.