Édes méreg, a kutyák akár bele is halhatnak

Kutya, karácsony
A participant and her dog, wearing Santa Klaus suits, pose before a charity run for poor children on December 9, 2018 in the center of Budapest. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Kutyákat csokoládéval etetni tilos - ezt minden felelős állattartó jól tudja. Ám vannak olyan egyéb édességek, amelyek bár szigorúan tiltólistásak, mégis arra csábíthatják a kutyákat, hogy belekóstoljanak. Íme néhány trükk, hogyan úszhatja meg egy kutyatartó a karácsonyt állatorvosi ügyelet nélkül.
Vágólapra másolva!

A karácsony velejárója a maradék. Húsok és köretek, sütemények és szaloncukrok - szinte nincs olyan háztartás, ahol ne készülne túl sok valamelyikből. Vannak családok, ahol a kutyának is sok jut a megmaradt ételekből, pedig nagyon nem mindegy, hogy mi kerül a tányérjába.

A kutyák is elhíznak karácsonykor

A túlevés bizony a kutyákat is eléri év végén. Egyrészt szeretetből kerül több a kutya tányérjába, másrészt azért, hogy minél több ételmaradék eltűnjön, pazarlás nélkül. Böszörményi Andrea kisállat-dietetikus viszont azt tanácsolja, a szeretet ünnepén se szaladjon meg a gazdik keze, csak annyit kapjon a család kedvence, amennyit hétköznapokon is szokott.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A csoki mérgező

Ezt minden kutyatartó tudja, de lehetnek néhányan, akik nem ismerik az okokat. A csokoládé teobromin tartalmú, amely mennyiségtől függően

hányást és hasmenést okozhat a kutyánál.

Ha a kutya mégis belekóstol a szaloncukorba, a szakember azt javasolja, hogy a gazdi koplaltassa a kutyáját, és adjon neki minél több vizet.

A nyírfacukor viszont halálos

„A kutyában mindössze egyetlen gramm nyírfacukor tartalmú desszert, cukor, csoki hipoglikémiás állapotot okozhat, hirtelen lemegy a vércukorszint és epilepsziaszerű tünetek jelentkeznek.

ne várjunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz" – mondta Böszörményi Andrea.

A kutyának az a legjobb, ha gazdájával az ünnepek alatt is jó nagy sétákat tehet, tehát semmi keresnivalója a konyhában.