Ujhelyi Istvánék sárga kukásmellényben fotózkodva buktatnák meg a kormányt

Karácsony Gergely Ujhelyi István Tóth Bertalan  MSZP Párbeszéd
Vágólapra másolva!
A magyar ellenzék megpróbálta lemásolni a lemásolhatatlant: a francia sárgamellényesek mozgalmát. Tóth Bertalan MSZP-elnök, Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke budapesti kukásmellényt húzott, és fényképezőgép elé állt a szerdai napon. Mi jöhet ezek után? Kukaborogatás? Rendőrségi vízágyúzás? Rohamosztagosok? Dehogyis, itt az első, nagy szocialista kukamellényes forradalom! Ha a Monty Python-os Graham Chapman élne, nem aggódna többet, hiszen végre megvannak a méltó utódok. Viva la kuka!
Vágólapra másolva!

Szögezzük le: amikor tegnap délután arról írtam, hogy képtelenség Hommonay Gergely Soros-egyetemes/trianonos hasonlatánál nagyobb hülyeséget kimondani, leírni, véghezvinni, halál komolyan gondoltam. Számításaimba azonban egyetlen apróbb hiba esett: nem gondoltam át megfelelőképpen, hogy nem valamelyik B-kategóriás stand up comedysről, hanem a magyar ellenzékről értekeztem. Így bekövetkezett az, amire álmomban sem gondoltam volna: a létező legkomolyabb kihívó jelent meg a hülyeség hazai univerzumában, mégpedig a Magyar Szocialista Párt (MSZP), és a vele szövetséges Párbeszéd mosolygó vezetése.

Alulról jövő kezdeményezés, elitellenes megmozdulás Macron ellen

Ahogy jó párszor beszámoltunk róla, november közepén francia civilek sokasága útjára indította az utóbbi időszak egyik legkomolyabb megmozdulássorozatát. A demonstráció közvetlen kiváltó oka az üzemanyag adójának emelése, de bőven szerepet játszott a dolgok alakulásában Emmanuel Macron komplett politikájának kudarca is. A tüntetés nem végződött szépen: három tüntető meghalt, több helyszínen is történtek balesetek, több százan megsérültek. A civilek minden hétvégén megszervezték magukat, komoly figyelmeztetést küldve a rekordnépszerűtlen francia elnöknek,

a megmozdulás időközben "a sárga mellényesek mozgalmaként" kezdett el terjedni a köznyelvben.

Ő például egy original sárgamellényes tüntető Párizsból:

A demonstrációk velejárója lett az erőszak, Macron rendőrei brutálisan léptek fel a tüntetők ellen, akik végül elérték legfőbb követelésüket, kedden

Édouard Philippe miniszterelnök bejelentette, hat hónapos időtartamra az üzemanyagadó emelésének befagyasztását.

Akárhonnan nézzük, a sárgamellényesek megmozdulása egy klasszikusan elitellenes, alulról induló tiltakozás, amely a Macron vezette francia politikai mainstreamnek szólt. Számos elemzés, értékelés született a témában, egyik legérdekesebben az olvasható, hogy a sárga mellény szimbólummá vált, a leszakadó osztályok ismét láthatóvá váltak. Ehhez a sikertörténetre akart rácsatlakozni a hazai ellenzék. Csak akart.

A magyar ellenzék másolni próbált: sárgamellényből kukásmellény lett

Ezen a ponton vissza kell evezni Franciaországból a Hommonay-Vágó István magyar ellenzék fémjelezte hülyeségi univerzumba. "Nagy siker lett a franciák demonstrációsorozatából?" - tehették fel a kérdést a Magyar Szocialista Párt, és csatolt egységének, a Párbeszédnek a nagytanácsában. "Akkor mi is csináljunk valami hasonlót!" - nagyjából így nézhetett ki az alábbi, Ujhelyi István szocialista EP-képviselő által Facebookon közzétett kép előtörténete.

Jól fésült hajak, bizalomgerjesztő mosolyok, magabiztos tekintetek, karba tett, illetve zsebre tett kezek - kattanhatott az a fényképezőgép. Mi jöhet ezek után?

  • Kukaborogatás?
  • Vízágyúk?
  • Lángoló főváros?
  • Rohamrendőrök?
  • Karácsony Gergely egy gyújtóhangú beszédet mond?

Vagy inkább semmi?

Én már inkább nem mondok semmit, és csak annyit fűznék hozzá búcsúzóul: ha a Monty Python-os Graham Chapman élne, nem aggódna többet, hiszen végre megvannak a méltó utódok. Éljen a francia mintán alapuló magyar kukaforradalom!